eur:
394.87
usd:
371.43
bux:
66556.03
2024. április 16. kedd Csongor
Kereskedők dolgoznak a New York-i Értéktőzsdén 2020. március 9-én. A világ tőzsdéin a koronavírus miatt végig söprő nagy árfolyamveszteségeket követve jelentős indexcsökkenéssel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon is.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Csillapodott a tőzsdepánik, óvatos bizakodás a piacokon

Stabilizálódtak a piacok a hétfői masszív veszteségek után. A befektetők arra számítanak, hogy Kínában már levonulóban van a koronavírus-járvány és jönnek a gazdaság-élénkítő lépések.

Hétfőn történelmi eséseket produkáltak a világ tőzsdeindexei – az új koronavírus támasztotta gazdasági bizonytalanság és a szaúdi-orosz olajár-háború miatt.

Keddre úgy tűnt, véget ért a vérfürdő vagy legalábbis alábbhagyott a pánik.

Az európai indexek emelkedéssel nyitották a napot: a londoni FTSE 100-as index például több, mint 1 százalékot nyert, igaz ezzel még nem hozta be a sokkoló hétfői 7,7 százalékos esést.

A német DAX 0,9 százalékkal, a francia CAC 40 pedig 1,3 százalékkal emelkedett. Az Egyesült Államokban – ahol az indexek az elmúlt évtized legrosszabb eredményét hozták - az S&P 500 határidős piac esetében 2,5 százalékos emelkedést vártak a hétfői 7,6 százalékos esés után.

Gazdaságstimuláló csomagokat várnak a befektetők

Európa előtt nyitottak az ázsiai tőzsdék, ahol még bizakodóbb volt a hangulat: Sanghajban 1,82 százalékos volt a növekedés, Hongkongban 1,40 százalék és közel 1 százalékkal feljebb kúszott a tokiói Nikkei index is. A másik japán index, a Topix több, mint 6 százalékot nyert vissza kezdeti veszteségeiből és közel 1,3 százalékos pluszban zárt, miközben a befektetők a japán kormány gazdaságélénkítő programjának részleteit várták.

Ausztrália több, mint 3 százalékos növekedéssel zárta a napot.

Máshol, a befektetők egy része a viharos időszakokban menedékhelyként használt állampapírok eladásába kezdett. Részben arra reagáltak, hogy Donald Trump amerikai elnök általa „jelentősnek” nevezett gazdasági csomagot jelentett be a COVID-19 járvány ellensúlyozására. Az intézkedések része lehet a személyi jövedelemadó mérséklése is.

Kínában is bizakodó a hangulat Hszi Csin-ping elnök vuhani látogatása nyomán. Az államfő most utazott el ismét a koronavírus-fertőzések korábbi epicentrumába, annak jeleként, hogy a kínai pártvezetés szerint sikerült megfékezni a járványt.

Elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek: a rali rövid lehet, ha a kormányok nem tartják be a gazdaság élénkítéséről szóló ígéreteiket.

Fel kell készülni az alacsony olajárra

„Normálisnak tűnik a helyzet, de csak épphogy” – így kommentálta egy tokiói trader a Financial Times-nak az ottani helyzetet.

Bár az alacsony olajár valamelyest jól jött a nagy ázsiai gazdaságoknak, a piacok még nem nyugodtak meg.

Azt követően, hogy Szaúd-Arábia agresszív piacszerző lépéseket jelentett be és felpörgeti a kitermelést valamint jelentős árengedménnyel exportálja a kőolajat közel negyedével csökkentek az árak.

Az energiahordozó kedden 7 százalékot visszanyert az árcsökkenésből, de szakértők szerint a szaúdiak politikája miatt fel kell készülni a hordónkénti 30 dollár alatti olajárra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×