eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. október 12-én.
Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: az emberek pánikreakciója nem teljesen indokolatlan

A migrációs aggodalmak miatt V4-Erdogan-csúcs van szerveződőben, még a következő EU-csúcs előtt - közölte a kormányfő péntek reggel a Kossuth rádióban. Szerinte nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon, az emberek pedig nem véletlenül lepik el az élelmiszerboltokat. Bejelentette a nemzeti konzultáció időpontját.

A Reuters brit hírügynökség jelentése szerint Törökország már nem tartja fel az Európába törekvő migránsokat. Erre reagálva Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel elmondta, most ugyan a koronavírus minden figyelmet magához vonz, a történelmi kihívás maga a migráció, a föláramlás történelmi trend, "mi pedig az útvonalon fekszünk".

A kérdés szerinte az a következő 10-20 évben, hogy hol sikerül ezt a feláramlást megállítani.

"Én mindig is azt képviseltem, hogy a migráció hullámszerű, akármilyen hullám érkezik, Magyarország képes, hogy a jogi, műszaki és a humán erőforrás eszközöket biztosítani" - fogalmazott, hozzátéve, a magyar emberek és a kormány együtt lép fel az illegális bevándorlással és a migrációval szemben.

Ezzel kapcsolatban ismertette,

megkezdődött egy V4-Erdogan-csúcs szervezése abban a témában, "hogy mire számítsunk",

erre még a következő brüsszeli csúcs előtt sor is kerül.

A koronavírus témájára rátérve azt mondta, két új fejleménnyel kell számolni:

  1. kialakult egy európai gócpont Olaszországban
  2. a szomszédos országokban is megjelent a vírus.

Nagy a valószínűsége szerinte annak, hogy a vírus megjelenik Magyarországon is.

"Már egy hónappal ezelőtt életre hívtuk az operatív törzset, ami a megjelenésig a megelőzésen dolgozik, tagja Kásler Miklós, Pintér Sándor és a katsztrófavédelem is. Tartottunk szemléket, hogy megvannak-e az eszközök, meghallgattuk a tisztifőorvos asszonyt is, megállapítottuk, hogy a szükséges laboratórium rendelkezésre áll, ugyanígy a szakemberek is, a protokollrendszer üzemben van, amennyire lehetett, felkészültünk, 24 órás ügyelet van, szűrőrendszer is működik a határon."

Szerinte az emberekre is szükség van a védekezéshez, nem véletlenül kérik a hatóságok, hogy ne menjenek az emberek és az iskolás csoportok a fertőzött területekre. Ebben a helyzetben Pintér Sándor két-három naponta beszámol a kormányfőnek.

Van egy vita szerinte arról, hogy a járvány mennyire komoly, "de megértést kell tanúsítani a hatóságok felé, mivel

a koronavírust nem ismerjük, az emberek pánikreakciója tehát nem teljesen indokolatlan".

A nemzeti konzultációról szólva elmondta, annak az az értelme, hogy bizonyos nemzeti sorskérdésekben bevonjanak minél több embert.

Ismertette, két ügy adja majd a konzultáció gerincét: a börtönbiznisz és a gyöngyöspatai roma szegregáció ügye.

"A március közepén kézhez kapott konzultációs leveleket olvassák el, töltsék ki"

- kérte a kormányfő, aki leszögezte, nem lehet, hogy a bűnözők elvárják, ugyanolyan körülmények között töltsék le börtönbüntetésüket, mint amilyenek között otthon éltek korábban. Ezzel összefüggésben leszögezte: nem az ellenzékkel kell a csatákat megvívni, hanem Soros György hálózatával, a "Soros György-féle pénzügyi birodalommal". A magyar ellenzék közben "összenőtt" ezzel az erővel, "újságírók, politikusok, aktivisták".

Orbán Viktor "háromszor látta, hogy Soros György ki akarja fosztani Magyarországot".

A 8 pontos klímavédelmi akciótervről azt mondta, vannak olyan szereplői a magyar politikának, akik már megmutathatták volna oroszlánkörmeiket, de "valahogy ezek az oroszlánok korábban nem bömböltek olyan hangosan, pedig volt alkalmuk cselekedni".

"Ne klímavészhelyzetet hirdetgessünk, hanem cselekedjünk" - mondta.

Az EU költségvetésének kudarcos tárgyalásairól is elmondta a véleményét: a takarékos négyek és a kohézió barátai vitája "ingoványos terep".

"Miről szól a vita? Most ott tartunk, hogy a tagállamok egy közös Európa-politika érdekében hány százalékát fizesse be a közös költségvetésbe. Utána dől el a felosztás" - tette egyértelművé.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×