eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tönkreteheti Tokajt a szlovákiai erőmű

Magyarország is részt szeretne venni a szlovákiai Tőketerebesre tervezett széntüzelésű hőerőmű építésének engedélyezési eljárásában - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A szaktárca azután adott ki közleményt, hogy kedden Sátoraljaújhely polgármestere a kormány segítségét is kérte az ügyben. A minisztérium hangsúlyozta: felvette a kapcsolatot a szlovák környezetvédelmi tárcával.

Közben a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke az InfoRádióban közölte: csatlakoznak a beruházás ellen tiltakozókhoz. Marcinkó Ferenc hangsúlyozta: az erőmű létesítése - amelynek következtében nagy mennyiségű kén károsítaná a növényeket és a talajt - jelentős kockázatot jelent a környezetre és a térségben megélhetési forrást jelentő turizmusra nézve is.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere kedden az illetékes minisztériumoknak, európai parlamenti képviselőknek, és több szervezetnek küldött levelében azt írta: a világörökség részét képező tokaj-hegyaljai borvidék közvetlen közelébe tervezett létesítmény 163 méter magas kéményeiből évente négymillió tonna szennyező anyag jutna a levegőbe.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×