eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: manyokiattila.hu

Mányoki Attila extrém úszó: a várakozás a legrosszabb az egészben

Világrekord összidő alatt úszta át a földgolyó hét óceáni szorosát a zalaegerszegi Mányoki Attila, aki leginkább az utolsó átúszásáról beszélt az InfoRádió Arénájában. Nyílt vízen március óta edzett a Velencei-tóban, 5-6 fokban. Ennek az őrült "hobbinak" a költségei sem titkosak.

Nem sok ember van a világon, aki átúszta a földgolyó mind a hét óceáni szorosát (Ocean's Seven sorozat), de Mányoki Attila - első magyarként - köztük van, ráadásul valamennyi átúszását összeadva világcsúcs alatt lett teljesítő a zalaegerszegi extrém úszó, aki szeptember 22-én beszélt friss rekorderként az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.

Utolsó úszásakor augusztusban, amikor 12 órát töltött a 10 foknál alig melegebb vízben Nagy-Britannia partjainál, már nyugodt volt, nem volt benne görcs vagy versenyláz, függetlenül attól, hogy a körülmények nem voltak ideálisak, és korábban kétszer is beletörött a bicskája a helybe; a korlátozott látási viszonyok között ezúttal sem tudta például észlelni a potenciális veszélyt jelentő oroszlánmedúzákat.

"A nap középső része, egy két órás szakasz volt nyugisabb, de aztán változott a szélsebesség és a hullámzás, ami az úszó pályafutásom legnehezebb 5-6 óráját hozta.

Az áramlat mozgását ráadásul az ember a vízben nem igazán érzékeli, ráadásul a távolság sem látszik csökkenni"

- vázolta Mányoki Attila az Északi-csatornán szerzett élményeiről.

"Frissíteni" óránként lehet ebben a műfajban, mert nem állhat le a gyomorműködés.

A felkészülés az utolsó szorosra tavaly novemberben kezdődött medencében, márciustól a Velencei-tóban gyakorolt, a kezdeti időszakban 5-6 fokos volt a tó, de ez is azt a célt szolgálta, hogy mire eljut Írországba, az akklimatizációja meglegyen.

A teljesítés költségeiről is nyíltan beszélt, átúszásonként és helyszínenként 5-6 millió forinttal kell számolni, az éves költségvetés ennek a duplája.

És mi a legrosszabb az egészben? A várakozás.

A következő kihívás pedig Manhatten szigetének a körbeúszása, ez 50 kilométer. 2020-ban ez lesz a fő projekt.

A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×