eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Catania, 2017. július 1.Ilegális bevándorlók az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex svéd felségjelű hajójának fedélzetén a szicíliai Catania kikötőjében 2017. július 1-jén. A mintegy 650 hajótörött migránst a Földközi-tengeren, a líbiai partok közelében vették a fedélzetre, kilenc vízbe fúlt társuk holttestével együtt. (MTI/EPA/Orietta Scardino)
Nyitókép: MTI/EPA/Orietta Scardino

Kilépési záradék is lesz a Földközi-tengeren felvett emberek elosztási mechanizmusában

Ha a mechanizmus bevezetése után nőne a programban résztvevő emberek száma, Berlin úgy értelmezné, hogy a mechanizmus szívó hatást kelt, ösztönzi az illegális migrációt.

Egy kilépési záradék is szerepel majd a Földközi-tengeren felvett emberek európai uniós tagállamok közötti szétosztására szolgáló ideiglenes menekültügyi mechanizmusról szóló megállapodásban, így bármelyik csatlakozó ország szabadon távozhat az együttműködésből - mondta szerdán Berlinben a német szövetségi belügyminisztérium szóvivője.

Steve Alter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a tagállami belügyminiszterek október 8-i tanácskozásán bemutatandó elképzelés szerint az elosztási mechanizmushoz csatlakozó országok egyoldalúan, külön konzultáció nélkül felfüggeszthetik részvételüket.

Kiemelte, hogy legkevesebb 15 hónapra visszamenően vannak statisztikai adatok a Földközi-tengeren zajló migrációs folyamatokról, és

amennyiben az ideiglenes elosztási mechanizmus bevezetése után ezen adatokhoz képest jelentősen emelkedik a szétosztandó személyek száma, a német kormány felfüggeszti részvételét az együttműködésben.

Berlin a számok növekedését úgy értelmezné, hogy a mechanizmus szívó hatást kelt, ösztönzi az illegális migrációt - magyarázta a szóvivő.

A tervezetben az is szerepel, hogy a mechanizmusban résztvevő tagállamok haladéktalanul konzultációt kezdenek, ha jelentős mértékben emelkedik a szétosztandó személyek száma. A konzultáció idejére teljes egészében fel lehet függeszteni a mechanizmust.

Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő hozzátette: a berlini vezetés üdvözli az ügyben szeptemberben Máltán elért eredményeket, és reméli, hogy minél több európai partner csatlakozik majd az együttműködéshez.

Az Európai Bizottság és az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Finnország közreműködésével kidolgozott német-francia-olasz-máltai javaslat szerint az elosztási mechanizmus fél évre szólna. A Földközi-tengeren felvett - az Európai Unióba a menekültügyi rendszer révén belépni igyekvő - embereket előre rögzített kvóták alapján kellene szétosztani az országok között. A kvótákat a máltai előkészítő tanácskozáson nem rögzítették, mert nem ismert a csatlakozó országok száma. Horst Seehofer német belügyminiszter egy korábbi bejelentése szerint országa a szétosztandó személyek 25 százalékát fogadná be. Franciaország szintén 25 százalékos részarányt vállalhat.

Berlin szerint a mechanizmus csupán rendszerré szervezi az utóbbi bő 15 hónapban követett gyakorlatot. Ez idő alatt Németország eseti megállapodások alapján 225 menedékkérőt vett át Olaszországtól.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×