eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Nagy fordulat jön a halálozási okokban

A tehetősebb országokban kevesebb a szív- és érrendszeri okból bekövetkező halál a jobb ellátás miatt, de a rák ott is megállíthatatlan.

Világszerte a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halálesetet, a gazdagabb országokban viszont a rák van az első helyen. Ez persze visszafelé is igaz: a szegényebb országokban többen halnak meg szív- és érrendszeri betegségek miatt - írja a BBC.

Mindez abból a tanulmányból derül ki, amit az Európai Kardiológiai Kongresszuson mutattak be Párizsban, és a kanadai McMaster Egyetem kutatói által vezetett csapatnak köszönhető. A kutatásban 160 ezer esetet vizsgáltak 2005 és 2016 között, 35 és 70 év közöttieket, az átlagéletkor 50 év volt.

Kiderült, hogy a szegényebb és közepes bevételű országokban a halálesetek 40 százaléka volt szív- és érrendszeri betegség következménye, míg ez a szám a gazdagabb országokban kevesebb mint 25 százalék volt. A kutatók szerint ennek oka, hogy

a gazdagabb országokban ezeket a betegségeket jobb gyógyszerekkel és kórházi ellátással kezelik.

A gazdagabb országokban ugyanakkor a halálesetek 37 százalékáért a rák volt a felelős.

A Brit Szívegészségügyi Alapítvány (British Heart Foundation) egyik munkatársa kiemelte: észrevehető a javulás, egyre többen élik túl a szívrohamokat és az agyvérzéseket, ugyanakkor megnőtt a számuk azoknak, akik a szövődmények miatt rokkanttá válnak.

A kutatók szerint néhány évtizeden belül világviszonylatban is a rák válhat az első számú halálokká.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×