eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65119.45
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Hurtigruten.com

Óriási újdonság úszik a tengeren Alaszka felé

A világ első, dízel-elektromos üdülőhajója első útjára fut ki Norvégiából, a Roald Amundsen ezután az Északnyugati átjárón át Alaszka felé indul, majd útját dél felé folytatva októberben éri el az Antarktiszt.

A világ első, részben akkumulátorral hajtott üdülőhajója Norvégia északi részéről indul első útjára, a Roald Amundsent zord éghajlati viszonyok közötti hajózásra tervezték és maximálisan ötszáz utast szállíthat - írja a Portfolio a Reuters híre alapján.

Elsősorban gázolajjal üzemel, de az ideális körülmények fennállása esetén a hajó 45-60 percig is képes kizárólag az akkumulátorai által hajtva haladni. A társaság becslése szerint a hajó akkumulátorainak használatával csökkenthető a felhasznált üzemanyag, továbbá a hajó szén-dioxid kibocsátása nagyjából húsz százalékkal alacsonyabb, mintha a hajó kizárólag gázolajjal működne.

A Roald Amundsen a norvég Tromsöből ezen a héten az Északnyugati átjárón át Alaszka felé indul, majd útját dél felé folytatva októberben éri el az Antarktiszt. Az üdülőhajó Roald Amundsenről, a norvég felfedezőről kapta nevét, aki 1903-ban először hajózott ár az Északnyugati átjárón, majd expedíciójával ő érte el elsőként a Déli-sarkot, 1911-ben.

Ez elektromos hajtás teljes térnyerésére nincs sok esély, mert ezek a hajók sokszor három hétig sem kötnek ki, ráadásul még a megújuló energia hasznosításában élenjáró Norvégiában is csak egyetlen helyen, Bergenben lehet tölteni az elektromos meghajtású hajókat.

A hajótársaság már megrendelte a második hibrid meghajtású hajóját is, még az idén el is készül, és ebben már kétszer akkora akkumulátorcsomag lesz, mint a Roald Amundsenben.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×