eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Példátlan dolog készül a Dunán

Budapesten indult a negyedik közös nemzetközi Duna-felmérés. A projektben a Duna és a nagyobb mellékfolyóinak alsó szakaszát, a felszín alatti vízkészletet és a szennyvíztisztító telepek kibocsátását vizsgálják a szakemberek.

A projekt újdonsága, hogy sokkal részletesebb, párhuzamos méréseket végeznek majd szakemberek a Dunán – mondta az InfoRádiónak Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

"Ki kell emelni a kémiai és biológiai mérések mellett még a mikroorganizmusok mérését, illetve a partok hidromorfológiai mérését – fogalmazott a főigazgató. – Valamint ki kell emelni azt, hogy

az élő és élettelen szerves anyagoknak a DNS-mintáját fogják elemezni, és ebből következtetni fognak arra, hogy milyen élőlények vannak még a Dunában".

Összesen 51 ponton, a Duna magyarországi szakaszán pedig 12 helyszínen végeznek méréseket a nemzetközi mérőcsoportok. Ezekre főként júliusban kerül sor, de év végéig is lesznek még vizsgálatok – tette hozzá Láng István.

Várhatóan 2020 decemberében adják ki a feldolgozott eredményeket, amelyek a további kutatások alapjául szolgálnak.

A szakember rámutatott: a projekt két alapvető célja, hogy

a Duna vízminősége a következő évtizedekben megfelelő legyen, illetve, hogy a Dunát, mint élőhelyet, mint ökológiai területet, fenn lehessen tartani.

"Ezek a mérések arra lesznek alkalmasak, hogy meghatározzuk azokat a szükséges intézkedéseket, amelyeket meg kell tennünk a célok elérésének érdekében" – emelte ki a szakember.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója hozzátette: a Duna Védelmi Egyezmény magyar elnökségi évének kiemelt eseménye a projekt, amely egy példa nélküli nemzetközi összefogás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×