eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) az Európai Néppárt kongresszusának második napján Helsinkiben 2018. november 8-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A szlovákiai pártok megosztottak a Fidesz ügyében

Az Európai Néppárt (EPP) családjába tartozó szlovákiai pártok közül csak a Kereszténydemokrata Mozgalom egyik képviselője zárná ki egyértelműen a Fideszt. Az MKP a kizárás ellen szavaz. A Híd még hezitál.

Szlovákiának összesen hat néppárti európai parlamenti képviselője van Brüsszelben, közülük ketten mondják azt, hogy a Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban. Az egyik Ivan Štefanec, aki a Kereszténydemokrata Mozgalom színeiben jutott be a brüsszeli törvényhozás padsoraiba. Štefanec úgy fogalmazott, hogy a Néppárt a kereszténység, a demokrácia és a szabadság három pillérén alapul, az Orbán Viktor által irányított magyar kormány lépései pedig e három pillér ellen irányulnak.

„A Fidesz tagságának befagyasztása a legnagyobb európai pártcsaládban

figyelmeztetés lehet a magyar miniszterelnök számára, hogy átértékelje eddig folytatott politikáját,

amellyel megszegi a Néppárt szabályait, és gyűlöletet kelt a magyar társadalomban” – fogalmazott a szlovák kereszténydemokrata honatya. Hozzátette, hogy Orbán Viktornak néhányszor megvolt a lehetősége, hogy magyarázatot adjon a Néppárt számára, de további arrogancia és demagógia volt a válasz. Štefanec arra figyelmeztetett, hogy az Orbán által hirdetett nacionalizmus előbb vagy utóbb Szlovákia ellen fordulhat.

Ivan Štefanec párttársa, a szintén kereszténydemokrata Miroslav Mikolášik ugyanakkor más véleményen van, és sokkal megengedőbb az éles bírálatot megfogalmazó képviselőtársánál. Azt mondja, a Néppártban sokkal nagyobb bűnösök is vannak, mint Orbán Viktor, akik jobban megérdemelnék a kizárást, mint a magyar kormányfő. A Fidesz kizárásáról tartott szavazást elvesztettnek látja a kizáráspártiak részéről, és sajnálja, hogy közülük sokan érzéketlenek a közép-európai helyzet iránt. Mikolášik arra is figyelmeztetett, hogy a Fidesz legitim módon nyerte meg a választásokat Magyarországon, és

akkora többségre tett szert, amekkorával a Néppárt egyetlen más tagpártja sem büszkélkedhet Európában.

Eduard Kukan Szlovákia egykori külügyminisztere, jelenleg független európai parlamenti képviselő szerint a magyar miniszterelnök politikája egyre nagyobb izolációba taszítja Magyarországot. „A gondot nem a migrációs politika vagy Brüsszel és Budapest viszonya jelenti, hanem a kereszténydemokrata értékek figyelmen kívül hagyása” – jegyezte meg Kukan.

A Néppárt szlovákiai képviselői közül csak az MKP szavaz majd egyértelműen a Fidesz kizárása ellen. „A pártcsaládon belüli legkomolyabb vitákat is párbeszéddel kell megoldani. A Néppártnak nem szabad engednie az európai baloldal nyomásának, amelynek jogállami ügyekben a saját háza táján van bőven söprögetni valója, például Szlovákiában” – áll az MKP sajtónyilatkozatában.

A Híd az utolsó pillanatig kivár.

„Arról, hogy a párt a kizárás vagy a megtartás mellett dönt-e, a szerdai szavazás előtt határoz, mégpedig annak alapján, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz milyen engedmények megtételére lesz képes” – közölte Debnár Klára, a Híd szóvivője.

Kövesse az Infostarton az Európai Néppárt brüsszeli tanácskozását percről percre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×