eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Angela Merkel német kancellár az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2018. október 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Angela Merkel a brexitről: nem adtuk fel

Az Európai Unióból távozó Egyesült Királyságnak és a közösségben maradó 27 tagállamnak egyaránt a távozás megállapodáson alapuló formája, a rendezett brexit áll érdekében - hangsúlyozta szerdán Berlinben Angela Merkel német kancellár.

Az EU és a brit kormány kilépési megállapodásának ismételt elutasítása a londoni alsóházban ugyan "sajnálatos és szűkíti a lehetőségeket, de nem adtuk fel azt a célt, hogy a brexit rendezett formában valósuljon meg" - mondta Angela Merkel.

Hozzátette, hogy csak a brit alsóház soron következő két döntése - a rendezetlen brexit lehetőségének kizárásáról szóló szerdai és a távozás esetleges elhalasztásáról szóló csütörtöki szavazás - után lehet felmérni, hogy miként alakulhat a brexitfolyamat.

Mindenképpen kölcsönös engedményeken, kompromisszumokon alapuló megoldásra kell jutni.

Most egyedül a brit alsóház van döntési helyzetben, az EU jelenleg nem tudja befolyásolni az ügyet, az viszont már "más dolog, kompromisszumok tárgya lesz, hogy a partnerek együtt mit tudnak elérni" - fogalmazott a német kancellár.

A huszonhetek egységét eddig sikerült megőrizni, és ezért köszönet jár Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Michel Barnier brexitügyi főtárgyalónak, akik kitűnően végezték munkájukat - mondta Angela Merkel egy más ügyben - Thonglun Sziszulit laoszi kormányfővel folytatott megbeszélése után - tartott tájékoztatón, kérdésre válaszolva.

A brit alsóház két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt. A kedd esti szavazáson az egyezményre 242, ellene 391 képviselő szavazott, vagyis 149 fős többséggel vetették el a megállapodást.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×