eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/Starters E-Components Generators Automotive Hungary

Sztrájk kezdődik egy újabb autóipari gyárnál

A miskolci üzem szakszervezete a Facebookon jelentette be a munkabeszüntetés kezdetének időpontját.

Sztrájkba lépnek a miskolci S.E.G.A. Hungary Kft. munkásai február 13-án, szerdán 18.05-kor – olvasható a dolgozói szakszervezet Facebook-oldalának bejegyzésből. Azt ígérik, a sztrájkot mindaddig folytatják, amíg nem teljesülnek a követeléseik. A cégnél önindítókat és generátorokat gyártanak. Kiemelkedő termékük a szintén Magyarországon fejlesztett start-stop üzemmódú indítómotor.

Az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) 12,5 százalékos alapbéremelést (de legalább 200 forintos órabéremelést) szeretne elérni a fizikai és a szellemi munkásoknak is, valamint bónuszt, jutalmakat, és más, béren kívüli juttatásokat is szeretne megemeltetni.

A szakszervezet egy hete már tartott egy figyelmeztető sztrájkot, és a munkáltató ajánlatával továbbra sincsenek megelégedve.

  • Az ÉTMOSz a Bosch magyarországi gyárainak szakszervezete, a miskolci gyár is hozzájuk tartozott, míg az új, kínai tulajdonos a közelmúltban meg nem vásárolta.
  • Ugyanez a szakszervezet a Bosch hatvani gyárában tárgyalások után megállapodott a gyár vezetésével, ott 14,5 százalékos béremelést kapnak a fizikai munkások.

Idén ez lesz a második komolyabb autóipari sztrájk Magyarországon. Az Audinál a tárgyalások után közel egy hétig tartott a sztrájk. Legfőbb követeléseik teljesültek, az Audi például 18 százalékos, de legalább 75 ezer forintos alapbéremelést ad a dolgozóknak.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×