eur:
391.5
usd:
366.08
bux:
0
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Keys and lock the door on the background of solar garden
Nyitókép: WDnet Agency

Jöhet az Airbnb-adó a VIII. kerületben

A fideszes polgármester által jegyzett előterjesztés értelmében egy 120 négyzetméteres lakás után 218 ezer forintnyi adót kellene befizetni.

Váratlan előterjesztés került fel Józsefváros önkormányzatának honlapjára. Lényege, hogy a kerület megadóztatná a rövid távú lakáskiadást, ami gyakorlatilag az Airbnb-t és az ahhoz hasonló szolgáltatásokat jelenti - írja a Mérce.hu. Az előterjesztést a kerület fideszes polgármestere, Sára Botond jegyzi.

A módosító javaslat szerint az önkormányzat 2019. január 1-től az egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókat a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztatná, egységesen 1820 Ft/nm/év értékben, vagyis

egy 120 négyzetméteres lakás után 218 ezer forintot kell adóként befizetnie a tulajdonosnak, amennyiben Airbnb felületen, vagy más módon, rövid távra adja ki.

A javaslat szerint "az egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtása elsősorban a társasházi lakások rövid távú hasznosítása, jellemzően az Airbnb és az egyéb szállásmegosztó portálok segítségével valósul meg”.

A dokumentum szerint

Józsefvárosban 939 "egyéb szálláshely" üzemel,

ezek tulajdonosai legnagyobb részt magánszemélyek. Eddig is kellett a kiadásuk után kommunális adót fizetni, azonban lakásként a jelenleg hatályos szabályozás szerint mentesülnek az építményadó alól.

A javaslat elfogadása 118 milliós friss bevételhez juttatná a kerületet.

Amennyiben a javaslatot ebben a formájában fogadják el, az a kerületben jelentősen csökkentheti az Airbnb-kiadási kedvet, ezáltal a kerületben rövid távon valamelyest csökkenhetnek az albérletárak, sőt, akár egy lakáseladási hullámot is elindíthat a változó szabályozói környezet. Ugyanakkor, amíg Budapest többi kerületében nem hoznak hasonló szabályozást, a VIII. kerület valószínűleg inkább azt éri el, hogy

a többi kerületben valamivel koncentráltabban jelennek majd meg a rövid távú kiadásra használt lakások

- írja a portál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×