eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: HPE

Így lehet megszabadulni a felesleges IT-kiadásoktól (x)

Hibridfelhő egyszerűen és költséghatékonyan: cloudépítés, alkalmazástelepítés és gyors betekintés a Hewlett Packard Enterprise OneSphere szolgáltatása révén.

Ahogy a nagyvállalati informatika egyre rugalmasabb működési modell felé mozdul el, úgy alakul át a róla alkotott kép, a vele szembe támasztott üzleti elvárásokkal karöltve. Az IT-re mind gyakrabban belső szolgáltatóként tekint a vezetés, és ennek megfelelően is kezeli. Teljesítményének mérése azonban önmagában nem elegendő, a legújabb trendet költségének nagyon pontos, szervezeti egységekre vetített elosztása jelenti.

Miért jó, ha mérhető az informatikai szolgáltatások adott folyamatokra és divíziókra lebontott költsége? Az informatikai vezető – és rajta keresztül a menedzsment többi része – betekintést kap az IT fogyasztásának üzleti egységekre vetített alakulására. Ezáltal

a vállalat valós helyzetének ismeretében hozhat döntést, hogy az ezzel járó költségeket milyen módon strukturálja, illetve azt is tudni fogja, hogy kell-e – és ha igen, mely területeken – beavatkozni.

Szemben az amortizációs költség általános leosztásával, az analitikára támaszkodó módszerrel az informatikai részleg pontosabban, a használathoz jobban igazodóan tervezhet. Ebben segít a Hewlett Packard Enterprise Greenlake Flexible Capacity Service napi granularitású mérése, melynek használatához meg kell állapítani a mérés egységét. Ez szinte bármilyen mérhető pont lehet: fizikai vagy virtuális egységektől a konténereken át egészen a portok használatáig. Erre alapulóan pedig már egyszerűen megállapítható az adott szervezeti egységek informatikaierőforrás-használata.

Abstract geometric landscape

Képességeinek fokozása érdekében vásárolta fel a Hewlett Packard Enterprise a Cloud Cruiser megoldást 2017 februárjában. A szolgáltatás hibrid, vagyis helyszínen telepített és felhőalapú – jellemzően Microsoft Azure – rendszerek fogyasztását méri. Az így szerzett tudás segített kibővíteni a vállalat IT-fogyasztást felügyelő megoldását, mely napjainkra számos, korábban kivitelezhetetlennek tartott képességgel teszi könnyebbé az IT-kiadások kontroll alatt tartását. Jelenleg a Flexible Capacity Services megoldáshoz a Cloud Cruiser szoftver adja a mérési és monitoringképességeket.

IT mint szolgáltatás

A piac egyik legfejlettebb megoldását jelentő HPE OneSphere hibridfelhő-menedzsment platform segítségével informatikai szolgáltatások állíthatók össze. Alkalmazásával meghatározható, hogy az adott szervezet, szervezeti egység on-premise eszközökre, nyilvános felhőszolgáltatásra vagy ezek kombinációjára támaszkodjon. Széleskörű hipervisor-támogatása lehetővé teszi az ügyfelek számára szolgáltatásaik virtuális elemeinek áttekintését.

A HPE OneSphere nem csupán a szervezet informatikai igazgatóját, hanem a kontrolling szakértőit és a pénzügyi vezetést is bevonja a tervezésbe. Utóbbi csoport munkáját egyszerűsíti a pénzügyi szolgáltatásokkal való integráció lehetősége. Ennek eredményeként könnyebben ellenőrzés alatt tarthatók a költségek – még hibrid környezetben is.

Mivel felhasználói csoportonként kimutatható az erőforrások használatának mértéke, így beazonosíthatók azok a pontok, ahol a várt előnyökhöz képest túlzó az erőforrások igénybevétele. Az alapösszetevők (naturáliák) használatát teljes mértékben átláthatóvá tevő HPE OneSphere integrált pénzügyi rendszer esetén komplett költséglebontást kínál.

Akár egyéni szintekig menően kimutatható a használat (hasznos és üzleti szempontból felesleges) mértéke, például felfedi a nem használt (de költséget jelentő) zombigépeket.

Az informatikai és a pénzügyi részlegek közötti együttműködést segítő, automatizációra épülő költségmegosztást nyújtó megoldás úgy optimalizálja az IT kiadásait, hogy közben nem vész el a hatékonysága.

Hatékony és kontrollált működés

Annak érdekében, hogy az informatikai szolgáltatás rugalmassága fenntartható legyen, a HPE OneSphere mind a telepített IT-infrastruktúra, mind a felhőrendszerek kezelését egyszerűvé teszi. Gyors szoftverbeüzemelést kínál SaaS-menedzsment funkciója révén, illetve pár kattintással létrehozhatóvá és nyílt felhőkkel összekapcsolhatóvá teszi a magánfelhőket. Azonnali hozzáférést biztosít az új nyilvánosfelhő-szolgáltatásokhoz, áramvonalasítja a DevOps működését és egységesített felhőerőforrás-készletből teszi hozzáférhetővé az ügyfél által használt cloudszolgáltatásokat.

Az on-premise rendszerek esetében a HPE OneSphere felgyorsítja az erőforrás-értékesítést (resource vending), automatizálja az infrastruktúra életciklus-menedzsmentjét, és ezeket folyamatautomatizációs feladatokat API-kon keresztül biztosítja. Végső soron pedig hozzájárul a helyszínen telepített informatikai környezet használatának (és költségének) optimalizációjához.

Összefoglalás

Az amortizáció általános leosztása helyett jóval pontosabb módszerrel is mérhető a telepített, a felhős és a hibrid rendszerek költségvonzata. Az akár munkaállomásokra bontott elemzés kikövezi az utat a hatékonyabb és – korábban kimutathatatlannak gondolt - költségektől megszabadított, egyszerűbben üzemeltethető informatikai szolgáltatás irányába.

A cikk a Hewlett Packard Enterprise megbízásából készült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×