eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Drágább lehet a taxizás - a nap hírei

Még egy hétig lehet kérni az átjelentkezést a szavazóknak a jövő vasárnapi választásra. Emelkedhetnek a fővárosi taxis tarifák. Megkezdődött a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A nap legfontosabb hírei március 30-án.

Jövő péntek délután 4 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok, akik az országgyűlési választáson máshol kívánnak voksolni. Eddig több mint 95 ezren jelezték ezt az igényüket. Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online formában lehet kérni. A választó április 6-án 16 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

Minden háztartás megkapja a téli rezsicsökkentést - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Fónagy János az M1-en közölte: a kormány vizsgálja a téli rezsicsökkentés kiterjesztését, hogy az a csaknem 29 ezer háztartás is megkapja a 12 ezer forintos jóváírást, amelyeknél nincs vezetékes gáz, illetve távfűtés. Megismételte: a földgázfogyasztóknál és a távfűtéses lakásokban élőknél is többségében az áprilisi számláknál írják jóvá az összeget. Ahol a számla alacsonyabb, mint a jóváírás összege, ott a következő hónapra átkerül a megmaradó rész.

Zöld utat kapott a fővárosi taxis tarifaemelés - közölte az Országos Taxis Szövetség. A húsvéti ünnepek előtt tartottak megbeszélést a taxitársaságok, érdekképviseletek, a BKK és a budapesti iparkamara képviselői. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a megbeszélés után arról számolt be: a jelenlévők támogatták a már korábban benyújtott tarifaemelés mértékét, amelyet szerintük az indokol, hogy az egységes tarifa 2013-as bevezetése óta jelentősen emelkedtek a taxisok költségei. A javaslat hamarosan a fővárosi közgyűlés elé kerülhet.

Megállapodás született egy hazai és egy müncheni kutatócsoport között egy szűrési módszer kifejlesztéséről, amely olyan daganat lokalizációk diagnosztizálására alkalmas, ami eddig nem volt lehetséges - közölte az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Kásler Miklós a Valor Hungariae Zrt. által rendezett tudományos konferencia után jelentette be az együttműködést. A 3 napos eseményen magyar tudományos ötletek, találmányok, műszaki fejlesztések felkarolásáról tanácskoztak magyarországi és külföldön dolgozó magyar tudósok. A legtöbben Amerikából és Németországból érkeztek.

A Nemzeti Filharmonikusok Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriumának előadásával megkezdődött a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál a Müpában. Április 22-ig csaknem 40 helyszínen több mint 150 programmal és számos világsztárral várja a közönséget a rendezvény. Kiemelt figyelmet szentelnek a száz éve született Leonard Bernstein életművének is.

Megalakult a Magyar Úszó Szövetség Olimpiai Bajnokok Testülete - jelentette be az alakuló ülést követően a szervezet elnöke. Wladár Sándor elmondta: régi terve volt, hogy vonják be a magyar úszóéletbe a korábbi olimpiai bajnokokat. Az elnök szerint az OBT egyfajta véleményező testület lesz, részt vesz majd a szövetség döntéshozatalaiban, és önálló kezdeményezéseket is várnak tőle. Az évente 2-3-szor ülésező OBT elnökévé nyílt szavazással, egyhangúlag Risztov Évát, London 2012-es olimpiai bajnokát választották.

Oroszországban a Nyomozó Bizottság őrizetbe vette a Kemerovo megyei építésfelügyelet volt vezetőjét, mert engedély nélkül épült fel az a üzletközpont, amely múlt vasárnap égett le 64 ember, köztük 41 gyermek halálát okozva. Letartóztatták a pláza tulajdonosa, a Kemerovói Édesipari Kombinát vezérigazgatóját is, mert szemet hunyt a tűzvédelmi rendszer hiányosságai felett, pedig beosztottjai azokra többször figyelmeztették. A tragédia miatt korábban hét embert vettek őrizetbe, akik az épület üzemeltetéséért és biztonságáért voltak felelősek. A plázát 5 évvel ezelőtt alakították ki a város központjában, egy 1968-ban épült édesipari gyár épületelemeinek felhasználásával.

Több palesztin halálos áldozata van a Gázai övezet határán zajló tüntetésnek. Az izraeli katonák lövéseitől 11 ember halt meg és több mint 1100 megsebesült. A Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet által rendezett „tömegek menetén" mintegy 30 ezer palesztin vesz részt. A demonstrálók égő gumironocsokat dobálnak a határ túloldalán álló izraeli katonák felé. A katonák először figyelmeztető lövéseket adnak le a határkerítést megközelítőkre, majd éles lövedékeket használnak.

Nem okoz majd károkat a Földön a lezuhanó kínai űrállomás. A Föld légkörébe a hét végén tér vissza a Tienkung-1. A kínai űriroda közölte, hogy a 2016 óta nem működő űrlaboratórium széthullása olyan lesz, mint egy meteoreső.

Meghalt Peter Munk magyar születésű kanadai üzletember, a világ legnagyobb aranybánya vállalata, a Barrick Gold alapítója. Munk Péter 1927-ben született Budapesten, és a második világháború alatt, 1944-ben hagyta el családjával Magyarországot. Torontóban érte a halál 90 éves korában. Az adakozókedvéről is ismert Munk csaknem 300 millió dollárt, több mint 76 milliárd forintot adományozott jótékony célokra. Tavaly 100 millió dollárral, mintegy (25 és fél milliárd forinttal támogatta a torontói kórházat. 10 éve megkapta a legjelentősebb kanadai polgári érdemrendet, tavaly pedig bekerült azon 18 nemzetközi üzletember közé, akiket a New York-i tőzsde a legjelentősebb újítóknak választott. Magyarországon nevéhez fűződik egyebek közt a fiatal tehetségek elismerésére létrehozott Junior Príma Díj képzőművészeti kategóriájának megalapítása, 1998-ban ösztöndíjprogramot hozott létre tehetséges magyar diákok támogatására.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×