eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szavaznak ma az Európai Ügyészség ügyében

Szavaznak ma az Európai Ügyészség ügyében

Több olyan ellenzéki javaslat tárgysorozatba-vételéről is dönt ma az Országgyűlés, amelyet korábban nem is engedett volna a Ház elé a kormánypárti többség. Így szavaznak az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra-, illetve a Fidesz korábbi kampányköltségeinek vizsgálatára benyújtott előterjesztésekről is.

Bár az Országgyűlés Európai ügyekkel foglalkozó bizottsága két hete elvetette az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra beadott indítvány tárgysorozatba vételét, elegendő ellenzéki képviselő támogatta az előterjesztést ahhoz, hogy a Ház plenáris ülésének kelljen ma szavaznia a javaslat érdemi megvitatásáról. A független Kónya Péter előterjesztőként a következőkkel érvelt a tervezet megtárgyalása mellett.

"Hogyha a kormánypárti képviselőtársaim nem támogatják ezt a javaslatot, akkor önmagukról is egy nagyon rossz bizonyítványt állítanak ki, mert ezzel gyakorlatilag beismerik azt, hogy félnek valamitől, félnek egy olyan ellenőrzéstől, ami független Polt Péter ügyészségétől".

Hörcsik Richárd, a Fidesz részéről rámutatott, hogy a kormány nem azért nem támogatta az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, mert félne az uniós források felhasználásának ellenőrzésétől.

"Elsősorban alkotmányjogi problémánk van, tudniillik a működőképességére, hatékonysága és a hazai alkotmányos berendezkedéssel való összhangja kérdéses, amit nem csak Magyarország, hanem más 7 tagország is felvetett".

A szocialista Legény Zsolt viszont egyetértett az előterjesztővel.

"Bizony

Magyarországon ma az ügyészség működésével kapcsolatban igen komoly kritikákat és igen komoly aggályokat tudunk sajnos megfogalmazni,

ezt többször is megtettük már akár az ügyészséggel kapcsolatos parlamenti megszólalásainkkal kapcsolatosan is".

Bana Tibor, a Jobbik képviselője szintén támogatta az érdemi vitát.

"Láthatjuk azt, hogy Magyarországon minden korábbinál nagyobb méreteket öltött a korrupció, sajnálatos módon

2010 óta azt tapasztalhatjuk, hogy a Fidesz politikájának ez adja a lényegét, ahogy az egyik ideológusuk is megfogalmazta ezt a háttérben".

Az LMP-s Ikotity István maga is úgy látta, hogy a Háznak még foglalkoznia kellene a kérdéssel.

"Álláspontom szerint az Orbán-kormány a tisztességtelenség és a sunyulás oldalára állt, amikor a szuverenitás védelmének álcázva saját, jól felfogott anyagi érdekéből akadályozza az új intézményben való magyar részvételt".

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás ügyében benyújtott indítvány mellett ma szavaz a Ház arról a jobbikos előterjesztésről, amely a létrehozna egy vizsgálóbizottságot a Fidesz kampányköltségeinek górcső alá vételére, illetve a rák elleni gyógyszerek hozzáférhetőségének javítását célzó szocialista javaslatról is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×