eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Rákényszerülhetnek a cégek a vasárnapi boltzárra

Hamarosan havi két szabad hétvége járhat az áruházláncok dolgozóinak - írja a Magyar Idők.

Beleegyeznének a nagyobb kereskedelmi vállalatok a kormány azon elképzelésébe, miszerint a jövőben havonta két szabad hétvége járna a bolti alkalmazottaknak – írta a Magyar Idők, hozzátéve: a kiskereskedelmi törvényben szereplő kitétel bevezetésének hatására több üzletben ismét a vasárnapi bezárás mellett döntenének a cégek. 

A lapnak a Tesco egyik középvezetője azt mondta, hogy a vasárnapi nyitva tartás több áruházban nem éri meg a munkaerőhiány miatt, csak a piaci verseny kényszerítő ereje miatt tartanak nyitva. Ezért ha kiterjesztenék a kötelező pihenőidőt, azt igen nehezen tudnák biztosítani az alkalmazottaknak, és ezért még több boltjuk úgy döntene, hogy inkább lemond a vasárnapi bevételekről és bérköltséget spórol meg. Így nem lenne számukra akkora teher a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség közös, pihenőidőre vonatkozó elképzelése.

Úgy tudja a nyilatkozó tescós középvezető, hogy ebben a napi fogyasztási cikkeket kínáló legjelentősebb üzletláncok egy véleményen vannak.

A javaslat szerint a jövőben a jelenleg egy kötelező szabad vasárnap helyett havonta két teljes hétvégét kellene pihenésre biztosítani a kereskedelmi dolgozóknak úgy, hogy már az azt megelőző péntek éjszakára sem osztható be a munkavállaló, aki leghamarabb vasárnap estétől állhatna munkába. A rendelkezés már önmagában azzal járna, hogy a cégek kénytelenek lennének új munkaerőt alkalmazni, mivel a jelenlegi dolgozók számára csak így adható majd ki jogszerűen a megduplázott pihenőidő.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×