eur:
392.29
usd:
365.9
bux:
67363.43
2024. április 29. hétfő Péter

Csak hívd a problémamegoldót, eltünteti a cégedet

Országszerte 86 csődközeli helyzetben lévő vállalkozást tüntetett el a hatóságok, illetve a hitelezők szeme elől a tartozások rendezése nélkül az a 38 személyből álló társaság, amely ellen most emelt vádat a Heves megyei Főügyészség.

A vádirat szerint az ügy másodrendű vádlottja 2006-2007-től különböző tartozásokat felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott, jogellenes módon és eszközökkel.

Ennek keretében egyebek között újsághirdetéseket adott fel azzal a szöveggel, hogy „cégét legjobb feltételekkel megvásárlom akár adóssággal terhelten is”, majd a nála jelentkező eladók számára „vevőket” szerzett, akik hajlandóak voltak a gazdasági társaságokat színleg a nevükre venni.

Tevékenysége során olyan személyeket toborzott, akik anyagi nehézségeik rövid távú megoldásaként néhány ezer forintért aláírták a cégátruházáshoz szükséges okiratokat.

A jól szervezett, ugyanakkor fiktív cégátruházásokat két ügyvéd is segítette.

A névleges vevők egyetlen esetben sem fizettek vételárat az eladóknak az üzletrészekért, sőt az azokat áruba bocsájtó személyek, mint eladók adtak át többnyire 150.000-300.000 Ft közötti összeget a másodrendű vádlottnak közvetítői díjként. Ő ebből a pénzből fizette ki a közreműködőit, míg a nincstelen „vevők” általában 5-20.000 Ft közötti összeget kaptak.

A nevükre vett, anyagilag kiüresedett vállalkozásoktól a fennálló tartozásokat azután lehetetlen volt behajtani.

A Heves Megyei Főügyészség a cégtemető működtetésében vezető szerepet játszó másodrendű vádlottat 77 rendbeli, a harmadrendű vádlottat 56 rendbeli, az ügyvédeket 25 rendbeli, illetve 14 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével, továbbá - ezekkel halmazatban - több rendbeli sikkasztásbűntettével és költségvetési csalás bűntettével vádolja.

Az érintett cégvezetők ellen szintén részben közbizalom elleni, részben vagyon elleni, részben a költségvetést károsító bűncselekmények elkövetése a vád.

Az ügyészség a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőivel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico Kína felé fordul, mert az EU számára kimerült

Robert Fico Kína felé fordul, mert az EU számára kimerült

A szlovák kormány szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatait Kínával. Marek Eštok szlovák külügyi államtitkár a múlt héten tért vissza néhány napos kínai látogatásáról, hamarosan pedig Robert Fico miniszterelnök is a kelet-ázsiai országba utazik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×