eur:
394.31
usd:
370.05
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Van remény a személyre szabott tumorterápiára

Több mint egymilliárd forinttal támogatja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap azt a kutatást, amelynek célja a személyre szabott tumorterápiában alkalmazható gyógyszerjelölt vegyületek kifejlesztése. Mező Gábor, az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója elmondta: ha sikerrel járnak, akkor az új komponensekből leghamarabb 15-20 év múlva lehet gyógyszer.

A kutatás koncepciója szerint a hatóanyagok lehetőleg csak az adott betegben lévő tumort támadják meg – mondta el az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója. Mező Gábor hozzátette, ezt olyan irányító molekulák, vegyületek érik el, amelyek szelektíven felismerik a tumorsejteket, kapcsolódnak hozzájuk és célzottan juttatják be a hatóanyagot, ezáltal az egészséges sejteket nem károsítják, azaz

csökkennek a mellékhatások,

így a betegek életminősége a kezelés alatt is jelentősen javulhat.

A hatóanyagkutatásról Mező Gábor elmondta:

„a fejlesztésnek három iránya van.”

Az egyik a hatóanyagfejlesztés, a másik az irányítómolekulák keresése. Ezektől azt várják, hogy ismerjék fel a tumorsejtek jellemző egységeit, tudjanak kötődni hozzájuk, majd juttassák beléjük a hatóanyagot. A harmadik pedig a kapcsolóegységek fejlesztése, amelyeknek az a szerepük, hogy a tumorsejten belül elbomoljanak és a hatóanyagot bejuttassák.

Közel húsz évnek kell eltelnie, mire ezek a komponensek engedélyezett gyógyszerekké válhatnak – fűzte hozzá az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×