eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megtalálták a világ első országúthálózatát

Modern lézeres technológia használatával a világ első országúthálózatát fedezték fel Guatemalában, a "maja kultúra bölcsőjében".

Az összesen több mint 240 kilométer hosszú, helyenként negyven méter széles, 17 országútból álló hálózat El Mirador várost és a környező településeket kötötte össze - mondta el Richard Hansen amerikai kutató, a maja kultúra szakértője, az El Mirador körüli medence régészeti projektjének vezetője.

A mexikói határnál, a Petén megyében lévő El Mirador Kr. e. 150 körüli hanyatlásáig a nyugati félteke legnagyobb városa volt lakosságát és méretét tekintve. Virágkorában több mint egymillióan éltek El Mirador környékén. "Ez volt az első amerikai állam" - mondta Hansen.

A városban áll a 72 méter magas La Danta piramisrom, Közép-Amerika legmagasabb piramisa.

Az úgynevezett Lidar (Light Detection and Ranging), vagyis lézeralapú távérzékelés módszerével lézersugarakkal vizsgálták át a szakértők a földfelszínt, hogy létrehozzák a régió két- illetve háromdimenziós térképét. A kutatók eközben piramisokat, teraszokat, csatornákat, vizesárkokat, falakat és utcákat fedeztek fel.

A mérések során a kutatók összetett istálló- és legelőrendszerre utaló jelekre is bukkantak. A szakértők jövőre folytatják kutatásaikat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×