eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A Teréz körúti robbantás is téma volt a parlamentben

A szombati Teréz körúti robbantás és a kvótanépszavazás volt a legfőbb témája az Országgyűlés napirend előtti felszólalásainak.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában döbbenetesnek és tűrhetetlennek nevezte a szombati Teréz körúti robbantást. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy a politika adjon meg minden segítséget a rendőrségnek az ügy felderítésére. A napvilágot látott és nem nevesített összeesküvés-elméleteket a politikus visszautasította: mint mondta, egyelőre semmit nem tudnak a tettes motivációiról, de semmilyen eshetőséget nem lehet kizárni.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára jobbulást kívánt a sérült rendőröknek, majd beszámolt róla, hogy eddig 145 kamerafelvételt foglaltak le a nyomozók. Kitért arra is, hogy várhatóan még délután közzéteszik azt a felvételt, amelyen látható az elkövető, több információt azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt megosztani az ügyről.

Szél Bernadett, az LMP részéről maga is mielőbbi felépülést kívánt az áldozatoknak, eztán az ellenzéki képviselő a kormány azon tervét támadta, amelynek értelmében külföldi vendégmunkásokkal csökkentenék a magyarországi munkaerőhiányt. A politikus szerint ugyanis inkább béremelésre lenne szükség, hogy ne vándoroljanak el a magyar munkavállalók.

Cseresnyés Péter államtitkár válaszában úgy látta, hogy nincs szó teljes, tartós munkaerőhiányról Magyarországon, unión kívüli munkavállalók pedig csak akkor tölthetnek be állást hazánkban a kormány tervei szerint, ha magyar vagy uniós állampolgárokkal ezt nem tudják betölteni.

Szászfalvy László a KDNP részéről maga is kiállt a magyar rendőrök mellett, majd áttérve a kvótanépszavazásra, a referendum tétjének azt nevezte: beletörődünk-e Európa és Magyarország gyengítésébe. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában rámutatott, hogy a betelepítési kvóta terheit végső soron a települések viselik majd.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője maga is mielőbbi felépülést kívánt a sérült rendőröknek, azt viszont súlyos hibának tartotta, hogy a nyomozó-szervek a történtek után 20 órán keresztül nem adtak megfelelő tájékoztatást, ezzel segítve, a korábban a kormány által kezdett hisztériakeltést. A politikus emellett értelmetlennek és hazugnak nevezte a kvótanépszavazást.

Dömötör Csaba válaszában sajnálatát fejezte ki, hogy - mint mondta - a baloldal a robbantást és a népszavazást is pártpolitikai céljaira használja föl.

Volner János a Jobbik részéről szintén jobbulást kívánt a hétvégén megsérült rendőröknek, majd az ellen emelt szót, hogy a kormánypártok - állítása szerint - ellenzéki politikusok megfigyelésével és lejáratásával bíztak meg adófizetői forrásokból felhizlalt médiumokat.

Dömötör Csaba válaszában aláhúzta, hogy minden politikust megillet a magánélet védelme és nem értette, hogy miért nem állt ki hasonlóan keményen a Jobbik mindezért, mikor a miniszterelnök családtagjairól cikkezett több médium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×