eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Összeverték Trump híveit Kaliforniában

A kaliforniai San Joséban tüntetők egy csoportja rátámadt Donald Trump támogatóira, akik épp a várható republikánus párti elnökjelölt kampánygyűléséről távoztak.

A helyi idő szerint csütörtök éjjel történt incidensben nagyjából tucatnyian összeverekedtek, egy embert megdobtak tojással, valamint a Trump hívei által viselt, Make America Great Again (Tegyük ismét naggyá Amerikát) feliratú sapkákat és legalább egy amerikai zászlót is felgyújtottak.

A támadásnak etnikai töltete is volt, mivel a több száz tüntető többsége a spanyolajkú és a fekete kisebbséghez tartozott, és mexikói zászlókat lengetett, miközben Trump célba vett hívei elsősorban fehér fiatalok voltak, akik a republikánus politikust támogató plakátokat és amerikai zászlókat tartottak a kezükben.

A milliárdos üzletember a kampánygyűlésen hívei nagy megelégedésére egyebek mellett ismét megígérte, hogy megállítja a déli irányból érkező illegális kábítószerek beáramlását az országba, és falat emel az amerikai-mexikói határon.

A rendőrség a spontán összejövetelt törvénytelen gyülekezésnek minősítette, majd behatolt a tömegbe és feloszlatta azt nagyjából másfél órával a kampányrendezvény vége után. Egyelőre nincs hír arról, hogy a történtek miatt őrizetbe vettek volna valakit.

A demokrata San José-i polgármester, Sam Liccardo - aki a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton támogatója - az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva bírálta Trumpot, amiért a városokat látogatva konfliktusokat gerjeszt, amelyeket aztán a helyi rendőrségnek kell megoldania.

A BBC brit közszolgálati média pénteken eközben arról számolt be, hogy Paul Ryan republikánus képviselőházi elnök a Trumppal szembeni nézeteltérései ellenére az üzletemberre fogja leadni voksát a novemberi elnökválasztáson. Ez a fejlemény egy újabb jele annak, hogy a republikánusok vonakodva bár, de beállnak Trump mögé, és valószínűleg támogatni fogják elnökjelöltségét a júliusi clevelandi republikánus konvención. Ryan korábban azt mondta, hogy nem támogatja Trumpot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×