eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Szupereszközökkel lesik nyártól az embercsempészeket a horvátok

Horvátországban a hatóságok július elsejétől a legmodernebb kamerákkal és radarokkal figyelik majd az adriai határszakaszt, hogy kiszűrjék az embercsempészeket és az illegális migránsokat - írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

A horvát rendőrség a nap 24 órájában és a hét minden napján figyelni fogja az érintett - 948,08 kilométer hosszú -határszakaszt.

A 12,5 millió euró (3,7 milliárd forint) értékű megfigyelőrendszert a partoktól 20 kilométerre állítják fel. Az új kamerákkal és radarokkal kibővítik a már meglévő rendszert, amelyet néhány évvel korábban telepítettek az Adrián, és amelyet a közlekedési minisztérium működtet a kereskedelmi és utasszállító hajók ellenőrzésére.

A meglévő tíz radarállomás mellé - amelyeket a rendőrség is használni fog - további négy radarállomást telepítenek, valamint 19 nagy látószögű kamerát is felszerelnek a teljes tengeri határszakaszon.

A költségek 75 százalékát az Európai Unió, 25 százalékát pedig a horvát állam állja.

Az új rendszer a parti őrség számára lehetővé teszi, hogy 100 kilométeres távolságról is észrevegyen, felismerjen és követni tudjon hajókat. Kisebb, akár 10 négyzetméteres úszó tárgyakat, az embercsempészek által használt gyors motorcsónakokat is észlel, amire az eddigi rendszer nem volt képes.

Több helyszínen lesznek éjjellátó- és hőkamerák, valamint főleg a déli szakaszon - ahol a legnagyobb az illegális bevándorlás veszélye - érzékelőrendszereket is telepítenek. Ez utóbbiak úgy működnek, hogy ha észlelnek egy hajót vagy csónakot, kamerájuk elkezdi követni, és amennyiben a jármű nem az előírt útvonalon halad a legelső határátkelőig, riasztja a parti őrséget.

Az új rendszer telepítésével Horvátország a schengeni övezethez való csatlakozást akarja felgyorsítani. A lap szerint a tengeri szakasz védelmével Horvátország teljes egészében eleget tesz a schengeni egyezményből fakadó kötelezettségeinek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×