eur:
395.91
usd:
366.9
bux:
65670.44
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szíriai kormánycsapatok ellentámadást indítottak a felkelők ellen

Szíriai kormánycsapatok orosz harci repülőgépek támogatásával ellentámadást indítottak a felkelők ellen az ország északnyugati Latakia tartományában - közölte kedden a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és egy helyi lázadó csoport.

A kormánycsapatok által a nap folyamán bombázott terültek között voltak olyan települések is, ahol a február 27-én kezdődött tűzszünet óta fegyvernyugvás volt.

A felkelők egyik fellegvárának számító Latakiával határos Idlíb tartományban légicsapásokban legalább heten vesztették életüket Kafr Nubl településen, illetve további öt ember halt meg a közeli Márat al-Numanban, több tucatnyian pedig megsebesültek - jelentette az OSDH kedden. Ugyanakkor a felkelők által kilőtt rakéták három gyereket öltek meg Kefrajában, az egyik észak-szíriai kormányhű síita településen.

Az OSDH szerint heves támadást indítottak hétfőn a szíriai felkelők a kormányerők ellen az ország nyugati részén fekvő Latakia tartományban, illetve Hama közelében. A felkelők a nap folyamán bejelentették, hogy "új harcot" indítanak Damaszkusz ellen, amely szerintük többször megsértette a fegyvernyugvási egyezményt.

A keddi harcok éppen azokra a területekre koncentrálódtak Latakiában, ahonnan a felkelők támadásaikat indították, "a rezsim próbálja megrohamozni a térséget orosz helikopterekkel és Szuhoj típusú harci repülőgépekkel" - közölte egy helyi felkelő csoport szóvivője.

Az OSDH nagyjából 15 légicsapásról tud Homsz tartomány felkelők kezén lévő északi területein.

Emellett a szíriai konfliktus rendezését szolgáló genfi béketárgyalásokon felfüggesztette részvételét hétfőn az ellenzék egy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC), azonban egyelőre nem távozott Genfből. Staffan de Mistura, a tárgyalásokon a szemben álló szíriai felek között közvetítő ENSZ-különmegbízott elmondta: az ellenzék a lépéssel az ellen tiltakozik, hogy az utóbbi napokban súlyosbodott a szíriai konfliktus, újra fellángoltak a harcok az ország északi területein.

Riad Hidzsáb, a szíriai ellenzék fő koordinátora kedden Genfben felszólította a nagyhatalmakat, hogy sürgősen tartsanak értékelést a szíriai tűzszünet megszegéséről. Szerinte a nagyhatalmaknak meg kell vizsgálniuk a fegyvernyugvás be nem tartását, és határozott intézkedéseket kell hozniuk az ellen, aki gyilkolja a szíriai népet.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×