eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tőkés László ismét védelmet kért

Tőkés László európai parlamenti képviselő ismét védelmet kért Magyarországtól és a nemzetközi közösségtől maga és az erdélyi magyar közösség számára egy hétfői nagyváradi sajtótájékoztatón.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöki tisztségét betöltő politikus kijelentette: immár az antiszemitizmushoz és a cigányellenességhez fogható méreteket ölt a magyarellenesség, melynek "kimeríthetetlen forrásai vannak Romániában". Példaként a székely szabadság napja marosvásárhelyi tiltakozásán részt vevőkre kirótt bírságokat, a székely szimbólumok elleni folyamatos zaklatásokat, és a székelyföldi városok polgármesterei ellen indított ügyészségi eljárásokat említette.

A "magyarellenesség tiszta eseteiként" vette azonban számba azt is, hogy a bukaresti törvényszék elutasította a kártérítési keresetét a Securitate kommunista politikai rendőrség volt tisztjeivel szemben, akik hazaárulónak és kémnek nevezték egy tévéadásban, valamint azt, hogy Klaus Iohannis államfő visszavonta a román állami kitüntetését. Úgy vélte: a becsületbírósági előterjesztés, amely alapján az államfő eljárt, a Ceausescu-diktatúrát idéziő dokumentum.

Victor Ponta volt román miniszterelnök korábban azért kezdeményezte az 1989-es rendszerváltozásban játszott szerepéért kapott Románia csillaga kitüntetés visszavonását, mert Tőkés azt szorgalmazta, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi státust" az erdélyi magyarság fölött.

Tőkés László ugyan más szavakat használt most mint a 2013-as tusnádfürdői beszédében, de ezúttal is politikai védelmet kért az erdélyi magyarság és maga számára Magyarország és a nemzetközi közösség részéről.

Az EMNT elnöke emellett úgy vélte, rossz szolgálatot tesznek az erdélyi magyarságnak a korrupt magyar politikusok. Hozzátette, szükség van az erdélyi magyar pártok összefogására, de ehhez előbb a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) meg kell szabadulnia a korrupt politikusaitól. Példaként az RMDSZ Bihar megyei vezetőit említette, akiknek az Ady-központra nyújtott magyar állami támogatás egy részének eltulajdonítását rótta fel.

A sajtótájékoztatón részt vevő Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke a magyar politikusok korrupcióját is a magyarellenes megnyilvánulások közé sorolta. "Ez ugyanolyan jóvátehetetlen károkat okoz a magyar közösségnek, mint a román hatóságok megnyilvánulásai" - jelentette ki a politikus.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×