eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Így szórtak idén az Oscar-díjak

A társadalmi kérdéseket leginkább felkaroló gálák egyikeként vonulhat be az Oscar-történelembe a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 88. Oscar-díjátadó gála, amelynek győztesei egyebek között az előítéletek, a nemi diszkrimináció, a szexuális erőszak és a környezet pusztítása ellen emelték fel a szavukat a színpadon és a kulisszák mögött egyaránt.

A legjobb filmnek járó elismerést elnyert Spotlight - Egy nyomozás részletei című újságíródráma producere, Michael Sugar az este folyamán reményét fejezte ki azért, hogy a katolikus papok gyermekmolesztálási ügyeinek feltárásával foglalkozó alkotás hatására az áldozatok hangja eljut egészen a Vatikánig.

A trófea hatalmas győzelmet jelent a film észak-amerikai forgalmazója, az Open Road Films számára, amely két mozilánc, a Regal Entertainment Group és az AMC Entertainment közös vállalkozásaként jött létre 2011-ben azzal a céllal, hogy kis költségvetésű filmeket támogasson. A Spotlight nagyjából 20 millió dollárból (5,7 milliárd forint) készült, és november eleji bemutatója óta 61,8 millió dollár értékben váltottak rá jegyet világszerte.

A visszatérő című túlélődrámában nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazott Leonardo DiCaprio beszédében a klímaváltozás kezelésének szükségességét hangsúlyozta, míg a film rendezőjeként ugyancsak Oscarral jutalmazott Alejandro González Inárritu az előítéletek ellen emelte fel a hangját.

Joe Biden amerikai alelnök az egyetemi kampuszokban előforduló szexuális erőszak elleni hatékonyabb fellépést sürgette beszédében.

Az idei rendezvényt beárnyékoló Oscar-botrány - amely azért robbant ki, mert az amerikai filmakadémia zsinórban második éve csak fehér bőrű művészeket jelölt színészi kategóriákban - a házigazda Chris Rock jóvoltából szinte végig napirenden volt az este folyamán.

Brie Larson, aki a legjobb női főszereplőnek járó díjat vehette át A szoba című drámában nyújtott megrázó alakításáért, a kulisszák mögött elmondta, hogy évekbe telt, mire megtanult kiállni magáért a szereplőválogatásokon: rendszerint jól szerepelt, ám nem egyszer azt kérték tőle, hogy legközelebb miniszoknyában és magas sarkúban érkezzen.

"Egy évvel ezelőtt még próbáltam kitalálni, ki is vagyok valójában" - mondta az amerikai színésznő.

"Nagyjából egy évig készültem a filmre, majd megcsináltam, és az az ember, akivé a munkálatok végére váltam, már fényévekre volt attól a valakitől, aki az elején voltam. Most itt állok és teljesen önmagam vagyok. Nagyon erősnek érzem magam és boldog vagyok, hogy a kezemben tarthatom ezt az aranyos fickót" - tette hozzá az alakításáért korábban Golden Globe- és BAFTA-díjjal is kitüntetett 26 éves Larson, aki a legjobb női mellékszereplők mezőnyében diadalmaskodó 27 éves svéd Alicia Vikanderrel (A dán lány) együtt az est legfiatalabb győztesei közé tartozott a színészi kategóriákban.

A Kémek hídja című hidegháborús filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplőnek választott Mark Rylance "korunk egyik legnagyszerűbb történetmesélőjének" nevezte Steven Spielberget, akivel - elmondása szerint - megtiszteltetés volt együtt dolgozni. A brit színész neve ismeretlenül csenghet az amerikai moziközönség számára, ám Rylance az Egyesült Államok és Nagy-Britannia színpadjain is hatalmas népszerűségnek örvend, amit három Tony- és két Olivier-díja is alátámaszt.

A kulisszák mögött Rylance elmondta, egyszer már majdnem dolgozott együtt Spielberggel. A rendező kiválasztotta őt az 1987-es A Nap birodalma című filmjéhez, ám a színész végül visszalépett egy régóta vágyott színházi lehetőség miatt.

Az az évad végül "nem sikerült fényesen, de már az első napon megismerkedtem a feleségemmel, és most együtt dolgozhattam Stevennel, szóval végül minden jól alakult" - jegyezte meg Rylance, aki a jövőben még többet szeretne szerepelni a filmvásznon.

Az idei gála újítása volt, hogy a győztesek 45 másodperces beszédének tehermentesítése érdekében a nézők a televízió képernyő alján futó feliratcsíkban olvashatták el, hogy a nyertes kinek szeretne köszönetet mondani. A díjazottak egy része ettől függetlenül végighadarta családtagjai, kollégái nevét, mások a feliratcsíkban adták áldásukat a család régóta vágyott házi kedvencének megvásárlására (Pete Docter, Agymanók), megint mások a chilei kormánynak is köszönetet mondtak a közreműködésért (Gabriel Osorio és Pato Escala, Bear Story).

Az est legemlékezetesebb pillanatainak sorába tartozik, amikor sütit áruló cserkészlányok árasztották el a hollywoodi Dolby Színház nézőterét, több mint 65 ezer dollárt (18,5 millió forint) összegyűjtve jótékony célokra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×