eur:
394.32
usd:
369.62
bux:
65192.74
2024. április 19. péntek Emma

Kezdődik a "Híres Makaiak Éve 2016"

A 135 esztendeje született Galamb József tiszteletére rendezett emléküléssel szerdán délelőtt elkezdődik Makón a "Híres Makaiak Éve 2016" rendezvénysorozat - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az egész éves programsorozat során, amely megvalósításában az önkormányzat, a Hagymaház és a makói József Attila Múzeum és Könyvtár mellett civil szervezetek is részt vesznek, olyan, a Maros-parti városhoz kötődő ismert emberekről emlékeznek meg, akik születésének vagy halálának jeles évfordulóját ünnepeljük idén.

A Ford Motor Company tervezőjeként, a Ford T-modell egyik megalkotójaként ismertté vált Galamb Józsefre emlékezve májusban a Maros-parti városban nemzetközi veteránjármű-találkozót szerveznek, amelyen több Ford T-modellt is láthatnak az érdeklődők. A tervezett programok között szerepel egy szabadtéri kiállítás és egy maketteket bemutató tárlat is.

Nyolcvanöt esztendeje hunyt el Espersit János makói mecénás, ügyvéd, újságíró. A korabeli irodalmi és művészeti élet meghatározó alakjára emlékezve többek között diákoknak az egész tanévben tartó versenyt szerveztek és a jubileum alkalmából megújul a makói múzeum irodalmi kiállítóhelye, az Espersit-házat.

Harminc éve hunyt el Páger Antal makói születésű színészművész, akinek nevét a 2000-es évek eleje óta színészdíj viseli. Az elismerést minden esztendőben január végén, február elején adják át. Az év folyamán beszélgetéseket rendeznek a korábbi díjazottakkal, a makói moziban pedig több Páger-filmet is levetítenek majd.

1940-ben született Makón Kocsis Imre festőművész. A tavaly elhunyt művész alkotásaiból - grafikákból, festményekből, kerámiákból - a Múzeumok éjszakájára rendeznek gyűjteményes tárlatot.

A kiváló zenepedagógus, zongoratanár Istók Margit tiszteletére emlékhetet tartanak májusban. A koncertek, tudományos rendezvények mellett ekkor adják át a tehetséges diákok, iskolai csoportok elismerésére még 1994-ben alapított Istók-díjat.

Makovecz Imrének tizenkét, a település képét meghatározó épülete áll a Maros-parti városban. A Kossuth- és Ybl-díjas építész halálának ötödik évfordulója alkalmából általános és középiskolás tanulók részére hirdettek makettpályázatot.

235 éve született és 165 esztendeje hunyt el Szirbik Miklós református lelkész. A jubileum apropóján egyháztörténeti konferenciát szerveznek, és a tervek szerint megjelenik könyvének reprint kiadása - közölték a szervezők.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×