eur:
392.02
usd:
365.39
bux:
67039.3
2024. április 29. hétfő Péter

Új határátkelőt nyitottak Salzburgnál

A német hatóságokkal egyeztetve új határátkelőt nyitottak a salzburgi Oberndorfnál, ahol a menekülteket fogják átengedni Németországba - értesült a Die Presse című osztrák lap pénteken.

A menekültek szállítását koordináló bécsi illetékes szerint már pénteken odairányítanak menekülteket, azonban azt nem tudta megmondani, hogy pontosan hányat. A Salzburgtól északra fekvő településről a menekültek egy kis hídon átmenni a németországi Laufenbe.

Az új átkelő a tiroli Kufstein, a felső-ausztriai Kollerschalg, Braunau és Achleiten valamint a salzburgi Freilassing után a hatodik lesz a sorban, amelyen Ausztriából Németországba mehetnek a migránsok.

A felső-ausztriai Kollerschlagnál ezer ember befogadására alkalmas óriássátrat állítanak fel, hasonló befogadóhelyet terveznek a Passautól húsz kilométerre fekvő Schärdinghez is.

A lap beszámolt arról is, hogy a németországi, a bajor tartományi és a felső-ausztriai rendőri vezetők találkozóján a német illetékesek kijelentették, nem akarnak továbbra sem óránként 50-nél több embert átengedni a határon. A felső-ausztriai rendőrségi szóvivő szerint már az is könnyebbség lenne, ha Németország közvetlenül beengedné területére a menekültszállító buszokat.

Az osztrák illetékes hatóság tájékoztatása szerint korábban húsz, azonban jelenleg napi tíz vonat szállít összesen csaknem ezer menekültet Németország felé.

A belügyminisztérium szerint naponta 8-9 ezer ember érkezik Szlovéniából Ausztriába, egy héttel ezelőtt csupán 4-5 ezer volt az osztrák-szlovén határt átlépők száma.

A nyugodt csütörtök éjszaka után pénteken kora reggel 4200 menekült tartózkodott a stájerországi Spielfeld határátkelőnél. A menekülteket fűtött sátrakban tudták elhelyezni. A szomszédos Bad Radkersburg településnél nem lépte át senki sem a határt. Passaunál csütörtökön ötezer ember érkezett Németországba.

Ausztriába idén eddig 63 ezer menekültkérelmet nyújtottak be. A legfrissebb adatok szerint idén már csaknem 26 ezret elbíráltak, arról azonban nincsenek adatok, hogy hány kérelmet fogadtak el ezek közül. A kérelmek közül a legtöbb szíriai és afganisztáni állampolgároktól érkezett. Az osztrák menekültügyi hivatal (BFA) számításai szerint 2015-ben több mint 30 ezer, 2016-ban pedig mintegy 50 ezer kérelmet bírálnak majd el összesen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Jaksity György: A pénz romlott természete

Jaksity György: A pénz romlott természete

Húsz éve jelent meg A pénz természete című könyvem, majd egy évre rá a több mint kétszáz oldallal könnyített és egyben javított változata, A pénz könnyelmű természete. A könyv szerkesztése 2003-ban zárult, vagyis már tartalmazta az évezred fordulójának és az azt követő első néhány évnek a tapasztalatait, viszont a 2008-09-es nagy pénzügyi válsághoz vezető utat már nem jártam be. Az azóta eltelt nagyon mozgalmas két évtized tanulságai mindenképpen visszatekintésre csábítanak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×