eur:
391.31
usd:
364.98
bux:
67885.92
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Norvégia fokozza a rendőri ellenőrzést a határain

A norvég hatóságok közölték kedden, hogy az ország határain fokozni fogják a rendőri ellenőrzést a menekülthullám miatt.

A lépés célja, hogy az észak-európai ország tisztább képet kapjon arról, kik érkeznek a területére, illetve hogy a bevándorlás ellenőrzött módon történjen - magyarázta közleményében az igazságügyi minisztérium, hozzátéve, hogy a rendőrség fogja meghatározni az intézkedések helyét, kiterjedését, jellegét és időtartamát.

Norvégia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de részét képezi a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek.

"Amikor megnövekedett számban érkeznek hozzánk a menekültek, fontos, hogy a hatóságok a lehető leghamarabb fényt derítsenek az országba érkezők kilétére és múltjára, hogy megakadályozzák egyebek között az illegális bevándorlást, és küzdjenek a bűnözés ellen" - jelentette ki Anders Anundsen norvég igazságügyi és közbiztonsági miniszter.

A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincs szó a rendszeres határellenőrzés visszaállításáról, sem a konfliktusok elől menekülő emberek menedékjogának korlátozásáról.

Hivatalos adatok szerint Norvégiában a múlt héten 1242 menedékkérelmet nyújtottak be, 452-vel többet, mint az azt megelőző héten.

A szomszédos Dániában kedden közölt hivatalos menekültügyi statisztikákból kiderül, hogy szeptember 6. és 20. között Németországból legalább 12 400-an érkeztek Dániába, de közülük csak 1500-an kértek menedéket, és valószínűsítik, hogy a többiek más skandináv országokba utaztak tovább.

Címlapról ajánljuk
Csányi Sándor az Arénában: szintet léphet az OTP az új akvizíciókkal

Csányi Sándor az Arénában: szintet léphet az OTP az új akvizíciókkal

Rekordévet tudtunk zárni, de én abban bízom, hogy az a rekord csak egy évig lesz rekord, és jövőre túlszárnyaljuk – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában elárult néhány exkluzív részletet a tervezett bankvásárlásról, de beszélt az oroszországi leányvállalat helyzetéről és a banki különadók negatív következményeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×