eur:
391.37
usd:
365.4
bux:
67885.92
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Karácsonyig elkészül a budai fonódó villamoshálózat - a nap hírei

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Zágráb nemcsak Magyarországgal, hanem egész Európával felmondta az együttműködést. Elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását a honvédelmi miniszter.

Hazugságnak nevezte a külgazdasági és külügyminiszter, hogy Horvátország magyar kormányzati jóváhagyással szállította vonattal migránsok tömegét magyar területre, ráadásul horvát rendőri kísérettel. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: ezt a hazugságot a horvát miniszterelnök is elismerte. A tárcavezető a magyarországi szuverenitás súlyos megsértésének nevezte a történteket. Közlése szerint Zágráb ezzel nemcsak Magyarországgal, hanem egész Európával felmondta az együttműködést.

Elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását a honvédelmi miniszter. Simicskó István a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára a tömeges migrációs helyzet miatt határozott így. A most behívottak elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az Ideiglenes Biztonsági Határzár, illetve a Határozott Fellépés 2015 gyakorlat feladataiban vesznek részt. Elsősorban olyanokat hívnak be, akik korábban katonaként szolgáltak.

Garanciát kér a horvát államfő Brüsszeltől, hogy segít megoldani a horvát menekültproblémát. Kolinda Grabar-Kitarovic az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában azt hangsúlyozta: meg kell állítani a menekültáradatot, valamint válaszokat kell kapni az uniótól, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akik Horvátországba jönnek, és azokkal, akik már elmentek innen. Horvátországba az elmúlt napokban több mint 20 ezer bevándorló érkezett. A horvát kormányfő korábban arról beszélt: az ország lehetőségei korlátozottak, ezért a magyar határhoz irányítják a menekülteket.

Kész használni katonai erejét Németország a szíriai polgárháború befejezéséért - közölte a védelmi miniszter. Ursula von der Leyen a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap beszámolója szerint azt hangsúlyozta: az európai menekültválság egyik legfőbb kiváltó oka a szíriai polgárháború. Hozzátette: a lépés előtt politikai megállapodásra kell jutni, hogy miként kell stabilizálni az országot, és az ENSZ-nek felhatalmazást kell adnia a küldetésre.

Teljesen kiürült a röszkei határátkelőhely szerb oldala. A több mint száz migránst buszokkal a szerb-horvát határ melletti Sid szállították. A szerb rendőrök feltehetően azért intézkedtek, mert pénteken a belügyminiszter bejelentette: országa készen áll arra, hogy újra megnyissák a Szerbia és Magyarország közötti határátkelőket, és erről tárgyalni fog magyar kollégájával is.

Hat gyanúsított előzetes letartóztatását rendelték el a röszkei közúti átkelőnél szerdán történ tömegzavargás miatt - közölte a Szegedi Törvényszék szóvivője. Juhászné Prágai Erika elmondta, három gyanúsított esetében házi őrizet elrendelését látta szükségesnek a bíróság, erre a kiskunhalasi őrzött szállást jelölték ki. Két szabadlábon védekező gyanúsított nem jelent meg a bíróság előtt.

Az országépítés fontos részének nevezte a természetjárás fejlesztését a miniszterelnök. Orbán Viktor a galyatetői turistaközpont átadásán a migrációs válságra utalva hangsúlyozta: az országot meg kell védeni, és ebben nem lehet engedményt tenni, ugyanakkor a kormány a normális élet építéséről sem mondhat le. Ennek pedig egyik fontos eleme a természetjárás fejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy az ország belakható legyen.

Mintegy 5 milliárd forintos uniós és hazai forrásból csaknem 6 ezer ember gépjárművezető-képzését finanszírozza a kormány - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az 50 éves Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete jubileumi konferenciáján közölte: a gépjárművezetők részére C, C+E vagy D kategóriájú jogosítványt, valamint az ehhez kapcsolódó alapképzés megszerzésének költségeit fedezik. Szólt arról is, hogy már több mint 20 ezren jelezték részvételi szándékukat.

Budapest tömegközlekedése mára valós alternatívájává vált az autózásnak - jelentette ki a főpolgármester-helyettes az autómentes hétvége ünnepélyes megnyitóján. Szeneczey Balázs a közelmúltban elvégzett közösségi közlekedési fejlesztések közül kiemelte azt, hogy a buszflotta több mint 60 százalékát lecserélték, és a héten forgalomba állt az első CAF villamos is. Hozzátette: mindezek mellett nemcsak gyorsabb, hanem a Futár utastájékoztató rendszer révén kiszámíthatóbbá is vált a közlekedés.

Karácsonyig elkészül a budai fonódó villamoshálózat, jövő májusra pedig a fővárosi Széll Kálmán tér is megújul - jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ stratégiai és innovációs igazgatója. Nyul Zoltán az autómentes napon azt mondta: a korábbi Moszkva tér, amely 2010-ben lett ismét Széll Kálmán tér a múltban is fontos közösségi tér volt, és az lesz a jövőben is. A BKK igazgatója azt is elmondta, hogy a Lánchídnál, a Clark Ádám téri aluljárónál várhatóan jövő márciusban fejeződnek be a munkálatok.

Megnyílt Münchenben az Oktoberfest, a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztivál. A sör minden korábbinál drágább, korsónként - vagyis literenként - 10 euró körüli összeget kell fizetni érte. A fesztivál október 4-ig tart, és a szervezők 6 millió látogatóra számítanak.

Címlapról ajánljuk
Csányi Sándor az Arénában: szintet léphet az OTP az új akvizíciókkal

Csányi Sándor az Arénában: szintet léphet az OTP az új akvizíciókkal

Rekordévet tudtunk zárni, de én abban bízom, hogy az a rekord csak egy évig lesz rekord, és jövőre túlszárnyaljuk – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában elárult néhány exkluzív részletet a tervezett bankvásárlásról, de beszélt az oroszországi leányvállalat helyzetéről és a banki különadók negatív következményeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×