eur:
393.42
usd:
367.9
bux:
65933.27
2024. április 24. szerda György

Elemzők: leereszt vagy kipukkad a kínai hitellufi?

Tartós nyugalomra nincs reális esély a kínai gazdaságban, azt viszont még nem látni, hogy a mostani tőkepiaci válság továbbnőhet-e - értett egyet Szunomár Ágnes, az MTA Világgazdasági Intézet kutatócsoport-vezetője és Madár István, a Portfolio vezető elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Kína nemzetközi segítséget kérne.

Madár István szerint kulcsfontosságú, hogy milyen amerikai reakció érkezik az elmúlt napok eseményeire.

"Kérdés, hogy az Egyesült Államok elhalasztja-e esetleg a kamatemelését, ami újratervezésre késztetett sok piaci befektetőt és szereplőt. Az látszik, hogy talán az európai és az amerikai nagy tőzsdei zuhanásnak vége van, innentől kezdve a fundamentális hírek kerülnek előtérbe. Azok a pszichológiai hatások, amelyek ezt a nagy esést kiváltották, vélhetően nem jönnek elő újra. Az a kérdés, hogy Kínáról mi fog kiderülni a következő időszakban: ha az látszik, hogy a lassulást nem tudja megakadályozni, az egy rosszabb forgatókönyv, ha pedig meg tudja akadályozni, az rövidtávon jobb forgatókönyv. De az, hogy ezt olyan hatékonyan teszi-e, hogy közben leereszti hatásosan és fájdalommentesen ezt a hitellufit vagy éppen ellenkezőleg: akkorát fúj belőle, hogy kidurran, később derül derül ki. Lehet, hogy két év múlva újra Kínáról fogunk beszélgetni" - fogalmazott a Portfolio vezető elemzője.

Szunomár Ágnes szerint egy esetleges újabb visszaesés és beavatkozás mindenképpen negatív nemzetközi reakciókat vonna maga után.

"Ha most egy kicsit nyugodtabb időszak következne, akkor úgy saccolom, hogy legközelebb októberben szedhető elő a téma, amikor kijönnek a harmadik negyedéves adatok, amelyek vagy olyanok, vagy rosszabbak lesznek, mint amit vártunk, és ez megint elindíthat egy hasonló pánikot. A második negyedévben sikerült, legalábbis papír szerint, tartani a 7 százalékot, ha ez a harmadik negyedévben is sikerül, az biztos, hogy egy pozitív üzenetet hordoz majd. Ha ez nem jön össze és ezt be is vallják, akkor elképzelhető, hogy az megint megindít egy ilyen hullámot, vagy itt, vagy ott, vagy akár a kínai gazdaság minden területén, ami pedig majd nemzetközi reakciókat is kivált. Tehát nagyon sok múlik azon, hogy megnyugszik-e végre akár a tőzsde, akár az árfolyam. Ha nagyobb sokkhatás nem éri most a kínai gazdaságot, akkor elkövetkezhet egy nyugalmasabb másfél hónap" - vélekedett a kuttaócsoport-vezető.

A két elemző egyetértett abban, hogy tartós nyugalomra nincs reális esély a kínai gazdaságban, azt viszont még nem látni, hogy a mostani tőkepiaci válság továbbnőhet-e.

Szunomár Ágnes megjegyezte: nem valószínű, hogy Kína nemzetközi segítséget kérne, már csak az ország presztízse miatt sem.

Kína gazdasága nemcsak a mérete miatt hat ki a világ többi országéra - hangsúlyozta Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

Szunomár Ágnes, az MTA Világgazdasági Intézet kutatócsoport-vezetője azt emelte ki, hogy évtizedek óta megoldatlan problémái vannak a kínai gazdaságnak. 
 

Hanganyag: Hlavay Richárd, Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×