eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A nyilvánosság előtt polemizál a román kormányfő

A nyilvánosság előtt folytat jogvitát a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA) Victor Ponta román kormányfő, aki ellen okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával indítottak bűnvádi eljárást június elején.

A politikust szerdán harmadik alkalommal idézte be gyanúsítottként a DNA, ahol átadták neki az ügyében készült független könyvvizsgálat egy példányát. A vádhatóság később közölte: Ponta 2007-2008-ban valós munkavégzés nélkül vett fel több mint 180 ezer lejnyi (1 lej = 70 forint) ügyvédi honoráriumot Dan Sova szenátor cégétől, amely így több mint 51 ezer lejes kárt okozó adócsalást követett el.

Ponta egy Facebook-bejegyzésben manipulálásnak nevezte annak elhallgatását, hogy a Sova-féle cégtől kapott honoráriumért ő viszont 53 ezer lejt adózott, tehát a román államot szerinte nem érte kár. Bejegyzéséhez Ponta egy aláírásokat és pecséteket tartalmazó dokumentum fotóit mellékelte.

A fotókon olvasható szövegrész szerint nem bizonyítható, hogy a gyanúsítottak (Ponta és Sova) ki akarták vonni magukat adókötelezettségeik teljesítése alól, hiszen együttesen több pénzt fizettek a költségvetésbe, mintha Ponta nem kapott volna pénzt a Sova-féle ügyvédi irodától.

A kormányfő nem kommentálta a DNA azon állítását, miszerint valós munkavégzés nélkül vett fel pénzt Sova-féle cégétől, és azt sem, hogy az összeg igazolásául állítólag beszámolókat hamisított, más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva.

A DNA az Agerpres hírügynökséggel nem sokkal később közölte: a kormányfő nem a független könyvvizsgálat lapjairól, hanem egy Dan Sova által megbízott szakértő különvéleményéből publikált fotókat közölt közösségi oldalán, amelyek semmiképpen sem tükrözik a független könyvvizsgálat hivatalos következtetését.

A vádhatóság leszögezte, Pontát (a Sova által elkövetett) adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsítják, a jelentés pedig azt állapította meg, hogy ennek nyomán 51 ezer lejes kár érte az államot.

A korrupcióval gyanúsított Ponta ártatlannak mondja magát, és több ízben megerősítette: amíg élvezi a kormánykoalícióban részt vevő pártok támogatását, nem fog lemondani a miniszterelnöki tisztségről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×