eur:
389.28
usd:
361.23
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az Altus-ügyben is határozott az Országgyűlés

Elfogadta az Országgyűlés azt a határozati javaslatot, amely a bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséért felkéri a kormányt annak megvizsgálására, hogy ideiglenesen felfüggeszthető-e a Demokratikus Koalíció állami támogatása.

A 120 igen, 37 nem és 24 tartózkodó szavazat mellett elfogadott határozat értelmében az Országgyűlés kimondta, hogy elfogadhatatlan, ha az Európai Unió intézményei a pénzügyi ellenőrzési feladatokat gazdasági társaságokra ruházzák át.
Fideszes benyújtói azzal indokolták a határozatot, hogy az Európai Bizottság a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök cége, az Altus Zrt.-t által vezetett konzorciumot bízta meg az uniós fejlesztési források Magyarországi felhasználásának vizsgálatával.

A képviselők a határozat szövegében megdöbbentőnek nevezték, hogy ez a cég lássa el ezeket a feladatokat, mert mint írták Gyurcsány Ferenc az Altus-ból származó jövedelmét pártjának a támogatására is fordítja, az Európai Bizottság illetékes intézményének döntése pedig így felveti a közvetett pártfinanszírozás lehetőségét, sérti a politikai pártok közötti esélyegyenlőséget, megkérdőjelezi az ellenőrzés objektivitását, alkalmas az Európai Unió tekintélyének és az európai polgárok uniós intézményekbe vetett bizalmának aláásására - fogalmaz a dokumentum.

A határozat értelmében Országgyűlés felkéri a kormányt az országgyűlési képviselőkre, illetve a politikai pártok finanszírozására vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok megvizsgálására.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×