eur:
391.77
usd:
365.45
bux:
67454.2
2024. április 29. hétfő Péter

Áder János: Pál Csaba teljesítménye már most maradandó

Pál Csabának már most maradandó teljesítmény fűződik a nevéhez, olyan eredmények, amelyek bizonyosan az emberiség hasznára válnak - mondta Áder János köztársasági elnök vasárnap este a Bolyai-díj ünnepélyes átadóján a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Az elismerést idén Pál Csaba biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa kapta.

Áder János szerint a biológusban meg van mindaz, ami a kereső embernek szárnyakat ad és a hétköznapi kíváncsiság fölé emeli, eredményes kutatóvá teszi. "A Bolyai-díj ez évi kitüntetettje elhivatott ember, a kutatásban keresi a stratégiai játékokra jellemző izgalmat, szereti feltenni a jó kérdést, a nehéz problémát elemeire bontani és megtalálni a legegyszerűbb megoldást" - fogalmazott a köztársasági elnök.

Mint hangsúlyozta: a kétévente odaítélt Bolyai-díj egyik legszebb erénye, hogy "különleges hangjával közbeszéddé teszi a tudományt". Hozzátette: reményei szerint a következő napokban sokan fognak beszélni arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában a Lendület program jóvoltából egy elszánt csapat a baktériumok fejlődését vizsgálja, mert szeretnék pontosan tudni, hogy miért és hogyan alkalmazkodnak olyan gyorsan a változáshoz.

Áder János szerint "ma még csak a szegedi laboratóriumban köhögnek az élesztők - ahogy mondják -, de a fiatal magyar kutatók mindent megtesznek azért, hogy holnap már le tudják küzdeni a most még ellenálló baktériumokat és az embereknek kevesebbet kelljen szenvedniük".

Hozzátette: Szegeden a magyar tudósok rajzolják fel azokat a géntérképeket, amelyek közel visznek a megoldáshoz. Szaklapokban megjelenő cikkeik, méréseik világraszóló sikert jelentenek. Eredményeik a tudományterület evolúcióját is magasabb sebességre kapcsolják.

Az államfő emlékeztetett, hogy Pál Csaba eddigi legfőbb sikerei Magyarországon születtek és az ország osztozik ebben a büszkeségben. Mint kiemelte: a díjazott személyes példája másoknak is bizonyítja, hogy Magyarországon a munkának, a tehetségnek, az elhivatottságnak és a teljesítménynek becsülete van.

"A haza nem csak igényt tart a tudásra, hanem a támogatáson és a lehetőségeken túl, még olyasmit is ad cserébe, amelyet a világ egyetlen távoli kutatóhelye sem képes: a szülőföld ihlet adó erejét" - fejtette ki Áder János.

Köszönőbeszédében Pál Csaba hatalmas megtiszteltetésnek és elismerésnek nevezte a Bolyai-díjat, amely mint mondta, egyben visszajelzés is, hogy érdemes volt hazajönni és a kutatócsoportját Magyarországon megalapítani. A biológus hangsúlyozta, munkatársai és tanítványai odaadó munkája nélkül soha nem érte volna el a sikereit.

A kutató szerint kiemelkedően fontos, hogy Magyarország a tudományt támogassa, mert megtérülő befektetésről van szó. Mint fogalmazott: "ha kiemelkedően magas szinten műveljük a szakterületünket, képesek vagyunk elnyerni az Európai Unió legnehezebb pályázatait is, és ezek révén, valamint a belőlük befolyó pénzből új munkahelyeket hozunk létre, infrastruktúrát fejlesztünk, és magyar cégeknek kötünk szerződéseket".

A szakember megjegyezte, hogy a tudomány az általános kultúrkincsüknek is része. "Utazó nagykövetei vagyunk az országnak, tudományos konferenciákon és a nemzetközi médiában öregbítjük hazánk hírnevét" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nemzedéke egyben elkötelezett abban is, hogy a tehetségeket felkarolja.

"Akkor vagyunk igazán sikeresek, ha az utánunk jövő generáció és a tanítványaink nálunk is sikeresebbek lesznek. Ez az értékrend irányítja a napi munkámat" - zárta gondolatait a biológus, hangsúlyozva, hogy mindehhez tehetséggondozásra van szükség, ami az állam, a kutatóintézetek és az egyetemek feladatkörén túlmutató összefogást igényel. Mint mondta, a Bolyai-díj ebből a szempontból is példa értékű, és sok hasonló kezdeményezésre van szükség.

A jövőbeli tervekről szólva Pál Csaba az ünnepség után újságíróknak elmondta, hogy húsztagú - többségében PhD hallgató alkotta - kutatócsoportjával még nagyobb lendülettel folytatják a munkát, hiszen innentől kezdve még nagyobb a felelősség, hogy teljesítsék is a célkitűzéseket.

Mint fogalmazott: 2015 kulcsfontosságú év a tanítványainak, hogy bebizonyítsák, valóban a szakterületük legjobbjai közé tartoznak. A csoportnak most is jó pár tudományos publikációja áll benyújtás alatt, amelyek szinte mindegyike áttörést hozhat a szakterületen.

A szakember továbbra is eddigi kollégáival, valamint j tanítványokkal szeretne együtt dolgozni és sikereket elérni, mert - mint mondta -, a Bolyai-díj az elmúlt 5-10 év közös munkájának elismerése. Küldetésének tekinti továbbá, hogy külföldön is figyeljenek a szakterület magyar képviselőire. Pál Csaba egyelőre nem gondolkozott azon, hogy mire költi a díjjal járó százezer eurót (több mint 30 millió forintot).

A kutató az M1 aktuális csatornának nyilatkozva további terveiről azt mondta: a mikrobiológiában, bakteriológiában lát új kutatási területeket. Mint kifejtette: a tudósok eddig nem ismerték, most fedezik föl mekkora a változatosság ezekben az élőlényekben, most kutatják, milyen törvényszerűségek alapján működnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×