eur:
392.49
usd:
365.87
bux:
66795.47
2024. április 25. csütörtök Márk

Digitálisan csökkenthető a szegénység?

Magyarországon az emberek kétharmadának van internet-hozzáférése, de kis hányaduk használja értékteremtő módon a világhálót - mondta az InfoRádióban Rab Árpád. A kutató szerkesztette azt a tanulmányt, amely a digitális elszigeteltség és a szegénység kapcsolatát vizsgálta. Magyarországon soha nem volt ilyen jellegű felmérés - hangsúlyozta a szakember.

"A kutatás megrendelője a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete volt. A kérdés az volt, hogy az online médiafogyasztás és a szegénység között van-e valamilyen kimutatható összefüggés, illetve hogyan lehetne azt kutatni. Áttekintettük a nemzetközi és a hazai szakirodalmat és készítettünk egy módszertant, hogy szerintünk milyen kérdőívvel lehetne ezt jól felmérni. Az egyik kiindulási pont az volt, hogy nincs ilyen felmérés Magyarországon. Nem is a módszertan lett a fő eredménye, hanem azt próbálja hangsúlyozni a döntéshozók számára, hogy igenis lehet infokommunikációs eszközökkel változtatni a szegénységen, illetve az online médiafogyasztás tudja befolyásolni, remélhetőleg pozitív irányba a szegénység mértékét" - fejtette ki az Óbudai Egyetem Digitális Kultúra és Humán Technológia Tudásközpont kutatója.

Rab Árpád hozzátette: Magyarországon ennek a megközelítésnek nincs szakirodalma, bár nagyon sokat foglalkoznak ezzel, de a digitális esélyegyenlőség kutatása leginkább olyan tematikák mentén folyik, mint a digitális szakadék megszüntetése, uniós és versenyképességi célok mentén hogyan lehetne a nem használókat használókká tenni, hogyan és mire lehetne tanítani az embereket.

"Bármilyen stratégiai elemzésnél nehéz megmondani, mi az, amit amúgy is létrehozott volna a piac, és mit mozdított előre a kormányzati stratégia. Az biztos, hogy Magyarországon ahhoz, hogy az emberek mobilt használjanak és szeressék, szinte semmilyen kormányzati támogatás és motiváció nem kellett, ahhoz viszont, hogy internetet használjanak, szükség volt rengeteg kampányra az üzleti szférából és a kormányzatiból is. Ilyen értelemben elég hatékonyak voltak, amiben azonban picit lelassult a folyamat az, hogy túlságosan arra fókuszálunk, hogy a nem használók mikor lesznek már használókká. Az igazán minőségi szakirodalom pedig már azzal foglalkozik, hogy a használókon belüli szakadékot hogyan szüntessük meg, és hogyan tegyük értékteremtővé az internethasználatot. Ezután jön a következő lépés: hogyan lehetne embereknek segíteni az infokommunikációs eszközök segítségével" - mondta a kutató.

Rab Árpád jelezte: ígéretek vannak arra, hogy a kutatást folytathatják, és készülhetne ilyen felmérés.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×