eur:
395.71
usd:
367.22
bux:
65304.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Harcot hirdet a kormány az olcsó, hamis borok és pálinkák ellen

Harcot hirdet a kormányzat az olcsó, hamis borok és pálinkák ellen. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a tömegborok ellenőrzési díjának bevezetése az ihatatlan és káros borutánzatok teljes kiszorítását szolgálja. A hamis töményitalok ellen különadóval küzd a kormány.

A tömegborok ellenőrzési díjának bevezetése az ihatatlan és káros borutánzatok teljes kiszorítását szolgálja - mondta Fazekas Sándor.

"Ezeknek egy része fekete kereskedelemben mozog, ihatatlan, egészségre káros, mi meg fogjuk szüntetni ezt a borkategóriát. Ez azért tűnik olcsónak, mert nem bor, hamisítvány. Ha van egy ellenőrzőjegy, akkor látszik, mi az, ami tényleges ellenőrzésen átment már és melyik próbált valamilyen kerülőpályán helyet találni. Egy része olasz eredetű, más részét helyben csinálják, elég tanulékonyak ebben a témában a bűnözői körök, ez a borhamisítás az élelmiszer bűnözésnek egy kategóriája. Ezeket a legolcsóbb borkategóriákat semmiképpen ne vásároljuk meg, ami feltűnően olcsó, amin ránézésre látszik, hogy a palack és a címke már többe kerülhetett, mint ami benne van, olyat ne vásároljunk!" - hangsúlyozta Fazekas Sándor.

A nagyon olcsó, hamis töményitalok ellen különadóval küzd a kormány - tette hozzá a miniszter.

"Ha rajtam múlna, akkor ilyen olcsó tömények nem is lennének. Ezeknek semmiféle természetes alapanyaga nincs, hanem vegyipari módszerekkel előállított színezett, festett italok, ezeknek egy különadó-emelése van most folyamatban. Ugyanazt tudom elmondani rájuk, mint a hamisított borokra " - jelentette ki Fazekas Sándor.

A saját gyümölcsössel rendelkezők számára továbbra is szabad és adómentes lesz a pálinkafőzés, a bérfőzés után azonban jövedéki adót kell majd fizetni - mondta Fazekas Sándor, de hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés még nem szavazott erről.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×