eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Varga Mihály: a rendszert az egész magyar nép söpörte el

Az 1956-os forradalom a magyar nemzeti önbecsülés, az egymásra találás példájává vált, hiszen a rendszert az egész magyar nép söpörte el - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten, a III. kerületi önkormányzat ünnepi megemlékezésén szerdán.

Varga Mihály a városrész parlamenti képviselőjeként a Szent Péter és Pál főplébánia-templom első világháborús emlékművénél tartott ünnepi beszédében azt mondta: 58 éve annak, hogy Magyarország bilincsbe vert, megalázott népe felemelte szavát a szabadságért. "A szabadságharcosok a lehetetlennel küzdve, életük árán is elmondták, hogy nem hagyjuk megtörni magyarságunkat, nem engedünk a fenyegetésnek, és nem adjuk szabadságunkat" - fogalmazott a miniszter.

A pesti srácok megértették, a nemzet puszta megmaradása a tét - folytatta, hozzátéve: ebben a közös vágyban, értékrendben és hitben vált a forradalom a magyar nemzeti önbecsülés, az egymásra találás példájává. A rendszert az egész magyar nép söpörte el - emelte ki.

A politikus kijelentette: a kivágott közepű nemzeti lobogó még ma is több üzenetet hordoz számunkra, mint bármilyen más jelkép; az elnyomás, a nagyhatalmi kényszer elleni tiltakozás és a szabadság üzenetét, egy igaz ügyért bátran kiálló nemzet akaratát. "Megdöbbentő történetek maradtak ránk harcoló gyerekekről, akik sorsa előtt ma is értetlenül állunk, akik élet-halál harcot játszottak, és játszva adták vissza nekünk azt, amelyet már örökre elveszettnek hittünk: nemzeti önbecsülésünket" - hangsúlyozta.

Varga Mihály felidézte azt a fényképet, amely a budapesti sortűz áldozataiért égő mécsesek mellé csupa nagybetűvel írt feliratot örökít meg: "Ígérjük, hogy nem haltatok meg hiába". A miniszter szerint nemcsak a fénykép őrzi az ígéretet, hanem máig hordozza lelkében minden magyar. "Tudjuk azt is: beteljesíteni csak akkor tudjuk, ha összetartó, szabad és független nemzetként élünk" - tette hozzá.

A miniszter kitért arra: a magyar kormány a gazdasági válsággal kapcsolatban az elmúlt években is ki merte mondani, hogy a nemzetközi szervezetek és a nemzetközi pénzvilág sem tehet meg bármit Magyarországon. Olyan döntéseket hoztak, amelyekhez senki mástól, csak a magyar emberektől kértek és kaptak felhatalmazást - fogalmazott, úgy folytatva: sikerrel pedig azért jártak, mert tudták, hogy vissza kell adniuk a magyarság, a családok és a munka becsületét.

A tárcavezető szavait azzal zárta: meggyőződése, hogy Magyarország, a kormány és a magyar emberek által vállalt értékek ma is megfelelnek 1956 októbere gondolatainak. "Ma sem törekszünk másra, mint hogy a magunk értékeit követve legyünk szabad, önálló és emelkedett nemzet" - fogalmazott Varga Mihály.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×