eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Diákok újították fel a tiszafüredi vasútállomás mozdonymatuzsálemét

A tiszafüredi Hámori András Szakközép- és Szakiskola diákjainak keze munkája nyomán megújult a Tisza-tavi kisváros vasútállomásán harminc éve szoborként álló gőzmozdony.

A mozdonymatuzsálem megszépítését a helyi Főnix Televízió kezdeményezte, miután a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdonában lévő, kiállítási tárgyként nyilvántartott gőzös szerkezetét az eltelt évtizedek alatt az idő és emberi kéz egyaránt megrongálta, fémlemezei elrozsdásodtak, egy-egy darabját letörték, elvitték.

A felújításhoz szükséges összeget, mintegy 250 ezer forintot közadakozás útján gyűjtötték össze - mondta el Zobolyák András, a televízió főszerkesztője az MTI-nek. Emellett voltak más teendők is, így engedélyeket kellett beszerezni a múzeumtól és a MÁV-tól, a vasútállomás területén végzendő munkához névsorra volt szükség, sőt még munkavédelmi oktatást is kaptak a diákoknak - tette hozzá.

A mindenre kiterjedő előkészítés után a Hámori középiskola szerkezetlakatos és hegesztő tanulói szakoktatóik vezetésével külső gyakorlati oktatás keretében dolgoztak a mozdonyon. A korrodált fémlemezeket kicserélték, a hiányzó részeket pótolták. A lámpák egyikét például egy gyűjtő adományozta nekik. Végül teljes felületkezelés után a gőzös visszakapta eredeti, fényes fekete színét, a kerekek fehérek lettek, és a környezetét is kicsinosították.

A 76 éves mozdony "megfiatalodása" alkalmából október 22-én kis ünnepséget tartanak azoknak, akik így vagy úgy hozzájárultak a kezdeményezés valóra váltásához.

A Nyalókának becézett gőzmozdonyt a MÁVAG telephelyén gyártották 1938-ban. A 28,5 tonna súlyú erőgép maximális sebessége 70 kilométer volt óránként. A második világháború utáni jóvátételek során két évig a régi Osztrák Államvasutak Keleti Vasutak vonalain futott. 1948 októberében visszaérkezett Magyarországra, és ismét a MÁV tulajdonába került. Elsősorban dunántúli állomásokon vontatott, 1976. október 29-én döntöttek a leselejtezéséről. Működése 37 éve alatt 2,3 millió kilométert futott, majd 1984-ben került - mint kiállítási tárgy - Tiszafüredre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×