eur:
387
usd:
358.49
bux:
68998.77
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Ausztrál író kapta az idei Man Booker-díjat

Az ausztrál Richard Flanagan vehette át kedd este Londonban a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Man Booker-díjat.

Az 53 éves Flanagan a II. világháború délkelet-ázsiai hadszíntérén játszódó, The Narrow Road to the Deep North című regényéért kapta az 50 ezer font (20 millió forint) pénzjutalommal és azonnali nemzetközi irodalmi hírnévvel is járó kitüntetést, amelyet Kamilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös hitvese adott át a Guildhallban, a londoni pénzügyi központ, a City elöljáróságának fényűző palotájában.

A zsűri indoklása szerint a kötet nagyszerűen ötvözi a háború és a szerelem témáját, vagyis éppen azt a két témát, amely a világirodalomban a kezdetek óta jelen van. Prózája kivételesen elegáns és erőteljes, hidat ver Kelet és Nyugat, múlt és jelen közé, a történetben bűntudat és hősiesség vegyül - áll a méltatásban.

A könyv egy japán hadifogolytáborban játszódik, a Thaiföld és Burma közötti hírhedt "halálvasút" építésének idején.

Flanagan édesapja a japánok foglyaként részt vett az építkezésen, de túlélte a hadifogságot, és 98 esztendősen halt meg, azon a napon, amikor a hat évig íródott könyv elkészült.

A szerző a harmadik ausztrál, aki a neves irodalmi elismerésben részesült.

Az idei jelöltek között szerepelt J című futurisztikus művével a brit Howard Jacobson, aki 2010-ben A Finkler-kérdés című regényéért már megkapta a díjat. Az esélyesek között tartották számon az amerikai Joshua Ferrist (The Rise Again at a Decent Hour) és Kareen Joy Fowlert (We Are All Completely Beside Ourselves), valamint a brit Neel Mukherjee-t (The Lives of Others) és Ali Smith-t (How to Be Both).

A fogadóirodák favoritja Mukherjee volt. A kedd esti díjátadó előtt a legnagyobb londoni fogadóhálózat, a William Hill szűk 5/2-es nyereménykiírással - vagyis meglehetősen alacsony nyereményösszeggel, tehát magas eséllyel - kínálta fogadásra Neel Mukherjee Man Booker-díját.

Az 1968-ban alapított és először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A cégnek - neve ellenére (book: könyv) - semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz. A díj főszponzora 2002 óta a Man Group nevű befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport, amely azonban megtartotta az elismerés eredeti támogatójának nevét is; innen a jelenleg használatos Man Booker elnevezés.

A díjat annak idején azzal a céllal alapították, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló tekintélyű elismerésben.

A kitüntetést korábban Nagy-Britannia, Írország és a Nemzetközösséghez tartozó országok - jórészt egykori brit gyarmatok - szerzői kaphatták. Ezt a földrajzi megkötöttséget azonban az idei évtől eltörölték, ezentúl már csak az a feltétel, hogy a díjazott művet angolul kell megírni, és a könyvnek meg kell jelennie Nagy-Britanniában.

Tavaly - az eddigi legfiatalabb díjazottként - Eleanor Catton 28 éves új-zélandi író vehette át The Luminaries című regényéért a Man Booker-díjat.

Két éve Hilary Mantel többszörösen is történelmet írt Bring up the Bodies című könyvével, ő volt ugyanis az első nő, és egyben az első olyan brit szerző, aki másodszor vehette át az elismerést. Három évvel korábban Thomas Cromwell-trilógiájának első részével, a Farkasbőrben (Wolf Hall) című regénnyel nyerte első Man Booker-díját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Taktikai sikert arattak az oroszok Harkivnál, kiderült, miért kellett távoznia Sojgunak – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Taktikai sikert arattak az oroszok Harkivnál, kiderült, miért kellett távoznia Sojgunak – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Megszólalt a kijevi katonai irányítás az harkivi offenzívával kapcsolatban, amelyben elismerték, hogy az oroszok taktikai sikereket értek el a Vovcsanszkért vívott harcban – írja az Ukrajinszka Pravda. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzőház közzétette a szokásos jelentését az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeiről. Ezúttal a Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter távozásának okairól írtak. Szerintük az orosz-ukrán háborúnak jelentős köze volt a tárcavezető távozásához. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×