eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vaskori szekér maradványaira bukkantak

Egy ősi szekér maradványaira bukkantak a Leicester Egyetem régészhallgatói egy közép-angliai vaskori lelőhelyen.

Az intézmény szerint a diákok egy jól ismert vaskori magaslati erődnél, a leicestershire-i Burrough Hill-nél találtak rá a feltehetőleg i. e. 2-3. századból való kelta szekér maradványaira.

Az egyetem szerint a régészeti tanszék négy diákja először egy bronzdarabot fedezett fel a földben, majd nem sokkal távolabb egy egész leletegyüttesre bukkant. A darabok megtisztítása után jól láthatóvá váltak a rajtuk lévő díszítések.

A régészek szerint a több mint 2200 éves szekér magas rangú személy, talán nemesember, vagy harcos tulajdonát képezte. "Ez a legértékesebb lelet, amelyre a Burrough Hill-nél folyó immár ötévnyi munkálatok során bukkantunk" - mondta Jeremy Taylor, a tanszék munkatársa és a terepgyakorlat társvezetője, aki az "életben egyszer előforduló" felfedezésnek nevezte a mostanit.

A régészek véleménye szerint a szekeret vagy szétszerelték, vagy soha nem is rakták össze, és a darabjait annak idején dobozba helyezték, majd vallási rituálé keretében elégették.

Taylor szerint az észak-angliai Yorkshire keleti részén bevett gyakorlat volt a szekértemetés, ám azon a területen kívül rendkívül ritka az ilyen lelet. A bronzdarabokat további vizsgálatoknak vetik alá, majd a nagyközönség is megcsodálhatja őket egy kiállítás keretében.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×