eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Veszteséges vasúti gépjárműjavítót vásárol az állam - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogy a kormány rekord áron, 2,1 milliárd forintért vásárol meg egy veszteséges vasúti gépjárműjavító többségi tulajdonát. A Magyar Nemzet úgy értesült: leépítésre készül a vasárnapi önkormányzati választás után az MSZP elnöke.

A Népszabadság arról ír, hogy a kormány rekord áron, 2,1 milliárd forintért vásárol meg egy veszteséges vasúti gépjárműjavító többségi tulajdonát. A Bombardier Transportation MÁV Hungary Kft. távozó német tulajdonosa a vaskos veszteséget termelő cég tőkéjéből a teljes ráeső részt elviszi. A németek szerint a magyarok, a magyarok szerint a németek nem hoztak elég munkát a cégnek, amely így kevés megrendelést kapott.

Az index beszámol arról, hogy az Erzsébet királyné úti vasúti aluljáró újrafestésének eltávolítását követeli egy hivatalos felszólító levélben a Civil Zugló Egyesülettől a MÁV. Az egyesület vezetője szerint furcsa, hogy a vasúttársaság 2009 óta most, az aluljáró harmadik átfestése után veszi észre, hogy történt valami. Hozzátette: a MÁV nem írta meg, hogy az eredeti állapot szerint a mocskot és a graffitiket is visszategyék-e az újrafestett falakra.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Kiss Ernő nyugalmazott rendőr-dandártábornok ellen. A lap azt írta: sajtóértesülések szerint a tábornokot a Magyar Villamos Művek egykori vezetője, Kocsis István jelentette fel, aki azt állította: Kiss Ernő egymilliárd forintot kért, hogy a legfőbb ügyész és a belügyminiszter révén közbenjárjon Kocsis István már vádemelés alatt lévő ügyében.

A Népszabadság a HÖOK elnökével készített interjút, amelyben a hallgatói önkormányzat vezetője azt mondja: a gólyatáborban történt nemi erőszak után érthető a dékán döntése, aki a jövőben nem engedélyezi az ELTE jogi karán a gólyatáborok megszervezését, ugyanakkor a HÖOK vezető szerint a döntés elhamarkodott. Körösparti Péter szerint az, hogy az újabb kiderült nemi erőszakról többen tudtak, de nem tettek semmit azt mutatja: súlyos társadalmi problémákról árulkodik, ha a leendő értelmiséget ekkora közöny jellemzi.

A Magyar Nemzet úgy értesült: leépítésre készül a vasárnapi önkormányzati választás után az MSZP elnöke. A párt jelentős adósságállománnyal rendelkezik, és a parlamenti választások eredménye után az állami támogatása is jelentősen megcsappant. A takarékosság jegyében továbbra is napirenden van a Jókai utcai pártszékház elhagyása is.

Az index arról számol be, hogy tudósok úgy vélik: talán van néhány bizonyíték a halál utáni életre. A halálközeli állapottal és testen kívüli élményekkel foglalkozó eddigi legnagyobb orvosi tanulmányban megállapították, hogy talán még létezhet némi tudatosság azután is, hogy az agy működése teljesen leállt. A vizsgált 2060 szívinfarktusos páciensből 330-an maradtak életben, és közülük 140-en számoltak be valamilyen tudatos állapotról.

A Napi.hu arról ír, hogy a nemzetközi jegybanki tapasztalatok, bankjegyfejlesztési ajánlások szerint egy nemzeti valuta bankjegysorozatának technológiai korszerűségét, illetve hamisítás elleni védettségi szintjét öt-hat évente érdemes felülvizsgálni, tíz-tizenöt évente pedig célszerű a készpénzforgalom szereplői számára is tapasztalható változtatást, fejlesztést végrehajtani. Ezzel indokolja a Magyar Nemzeti Bank, hogy nemrég a forint bankjegyek frissítésébe kezdett.

A Portfolio összeállításából kiderül: a gazdasági portál által megkérdezett szakemberek nem számítanak száguldó árakra a lakáspiacon, a növekedés lassú ütemű lehet. Az, hogy a válság évei után valóban a felívelés szakasza jön-e azonban még egy kicsit bizonytalan, sok múlik azon, hogy a következő negyedévben hogyan alakul a piac.

A Pénzcentrum.hu cikkéből kiderül: a magyar ingatlanos szakmai nagyobb szereplői - a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) kezdeményezésére - nemrég aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amelytől a szakma kibicektől való megtisztulását, illetve megújítását várják. A nyilatkozat szerint létrehoznak egy közös Ingatlanszakmai etikai kódexet, illetve egy etikai bizottságot, valamint meghatároznak majd szankcionálási módokat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×