eur:
392.82
usd:
367.12
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Zalai kormánymegbízott: urai vagyunk a helyzetnek

A Mura áradása miatt a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) hosszan elnyúló árvízi védekezésre számít, de a szakemberek urai a helyzetnek - közölte a zalai kormánymegbízott a bizottság elnökeként hétfőn Nagykanizsán.

Rigó Csaba a ZMVB, valamint a nagykanizsai és letenyei helyi védelmi bizottság összevont ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a Mura vízszintje eddig soha nem látott szinten, várhatóan 530 centiméter körüli magassággal fog tetőzni este 10 óra körül. Az eddigi legmagasabb, 514 centiméteres vízállást 1972-ben mérték, de akkoriban korántsem volt olyan szervezettségű a védekezés, mint ma.

"Urai vagyunk a helyzetnek" - jelentette ki a kormánymegbízott.

Kifejtette, hogy a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint további csapadék már csak elvétve fordulhat elő, de a vízügyi szakemberek mérései alapján nagy vízhozamra számítanak a Murán. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság régiós irányító törzse déltől Nagykanizsán rendezkedett be, innen irányítják a Zala, Somogy, Veszprém és Baranya megyei védekezést.

"Minden erőforrás biztosított vagy úton van" - jelezte Rigó Csaba, hozzátéve, hogy újabb önkénteseket vontak be a védekezésbe, gondoskodtak elegendő homokzsákról, homokról, fáklyáról a Mura menti települések számára. Külön odafigyelést igényel Kerkaszentkirály, mert a Mura -visszaduzzasztó hatása miatt - megemelheti a Kerka-patak vízszintjét.

A leginkább Muraszemenyére, Murarátkára, Letenyére, Tótszerdahelyre, Molnárira és Murakeresztúrra kell odafigyelni - mondta a kormánymegbízott.

A nyolc zalai víztározó szintváltozását is folyamatosan nyomon követik, az éjszaka megcsúszott maróci gátnál az erősítés már megtörtént. Késő délelőtt megkezdték a tározó vizének leeresztését, hogy a szintben alatta lévő településeket ne öntse el az áradás, ezért az abban tárolt mennyiség 40 százalékára engedik a szintjét.

Gondoskodnak a négy, magyarországi közúton megközelíthetetlen településről is, Bödeházáról, Gáborjánházáról, valamint a vasárnap este kitelepített Szijártóházáról és Zalaszombatfáról. Ez utóbbi kettőbe Szlovénián keresztül, konvojban ideiglenesen visszatérhettek délelőtt az ott élők, hogy ellássák állataikat.

Rigó Csaba beszámolt arról is, hogy a megyei kormányhivatalban egy munkacsoportot állítottak fel, amely a levonuló ár utáni fertőtlenítésben, kárfelmérésben vagy logisztikai kérésekben segítséget tud nyújtani.

Egri Gyula, Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató az egyes településeken zajló védekezési munkálatokról elmondta: Letenyén elrendelték a Müller logisztikai központjában a munka beszüntetését, mert a területet körbevette a belvíz. Nem fenyegeti elöntés a központot, mert az a várható vízszintnél magasabban van, de a dolgozók kijutását csak így lehetett biztosítani.

Muraszemenyén a Murától visszaduzzadt Kerka miatt folyik védekezés, az utat elöntötte a víz, traktorral lehet csak közlekedni. A legszélső házból három idős embert a falu magasabb pontjára költöztetett ideiglenesen az önkormányzat.

A faluban 600 méter hosszan, három sorban öt zsák magasan emelik meg az eddig kiépített védművet, amelyhez több tízezer homokzsákot kell néhány óra alatt elhelyezni. A körmendi rendőr-szakközépiskolából és a fővárosi rendőrtiszti főiskoláról is érkezett segítség, így a tűzoltókkal együtt mintegy 150-en dolgoznak a helyszínen.

Murarátkát kettészakította a Mura kiömlő holtága, de mindkét oldalt védik az ártól.

Az igazgató közlése szerint "a Mura állami védművének tartania kell magát", az magasan a várható vízszint felett van. A Mura visszaduzzasztó hatása miatt azonban a Béci-patak Letenyén, a Principális-csatorna pedig Nagykanizsán okozhat problémákat, mert a belvíz és a talajvíz már hetek óta nem tud elfolyni.

A Mura térségében 500-550 ember dolgozik folyamatosan, nagyobb részük önkéntes, de vannak köztük polgárőrök és a helyi lakosság is kiveszi a részét a munkákból. Minden településen katasztrófavédelmi tiszt irányítja a munkálatokat.

Egri Gyula elmondta: időben érkezett a vízügy figyelmeztetése, fel tudtak készülni, és ha nem változik az előrejelzés, akkor sikeres lesz a védekezés.

A katasztrófavédelmi igazgató az MTI kérdésére közölte: az M7-es autópályát és az M70-es autóutat nem éri el az áradás, de az autóút tornyiszentmiklósi lejáratánál a vízátfolyás miatt homokzsákokat kellett elhelyezni.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×