eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Felesküdött az alkotmányra az új spanyol király

Felesküdött az alkotmányra Spanyolország új uralkodója, VI. Fülöp a madridi parlamentben.

A 46 éves király esküjével megfogadta, hogy eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek.

"Esküszöm, hogy megbízatásomat hűséggel látom el, betartom és betartatom az alkotmányt és a törvényeket, tiszteletben tartom az állampolgárok és az autonóm régiók jogait" - hangoztatta az új uralkodó.

VI. Fülöp előzőleg átvette apjától a fegyveres erők főparancsnoki derékszalagját, amivel megkezdődött a többlépcsős beiktatási ceremóniasorozat. A trónról nemrég lemondott I. János Károly a királyi rezidencián, a Zarzuela palotában tartott ünnepségen adta át a vörös selyemszalagot katonai egyenruhába öltözött fiának.

Az ünnepség alatt madridiak több csoportja éltette az új királyt és családját.

Fülöp a ceremóniáktól függetlenül már a nap első percétől királynak számít, miután 76 éves apja előző nap ünnepélyesen aláírta a lemondását lehetővé tévő törvényt.

A 41 éves királyné, Letícia az első uralkodófeleség az országban, aki nem nemesi vérből származik. Idősebbik lányuk, a nyolcéves Eleonóra Európa legfiatalabb trónörököse lett, húga, Zsófia, hétéves.

I. János Károly - aki Francisco Franco diktátor halála után került a spanyol trónra, és némiképp furcsa módon a spanyol demokrácia jelképének számított - közel 40 év uralkodás után, e hónap elején jelentette be lemondását. Fia csütörtökön külön méltatta szerepét "a spanyolok összebékéltetésében".

A király beiktatásához a nap folyamán katonai díszszemle is tartozik. Egyházi formalitások viszont ezúttal nincsenek.

Az ünnepségeket szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezik Madridban. A városban hétezer rendőr vigyáz a rendre, munkájukat felderítő helikopterek is segítik.

Helyszíni beszámolók szerint a rendezvényeken még a monarchikus rendszert nem pártoló spanyolok közül is sokan jelen vannak, hogy átéljék a történelmi pillanatokat.

Az ünnepi hangulatba mindazonáltal némi keserűséget vegyített, hogy a címet is védő spanyol válogatott előző nap vereséget szenvedett Chilétől a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, és már nem juthat tovább.

A spanyol sajtó csütörtökön azt írta, hogy az új királytól sok alattvalója új korszak kezdetét is reméli. Sokan tőle várják például, hogy segít megoldást találni a jelentős arányú munkanélküliségre, továbbá az egyes regionális önállósodási törekvések jelentette gondokra.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×