eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin

Erről szavaznak ma Svájcban

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel 8 órakor Svájcban, ahol a polgárok véleményt mondhatnak a 22 svájci frankos (5500 forint) minimális órabérről és 22 harci repülőgép vásárlásáról.

A szavazásra jogosultak többsége már szombaton leadta voksát, vagy azért, mert Zürichben egyes helyeken már szombaton az urnákhoz járulhatott, vagy úgy, hogy levélben szavazott. Genfben például a jogosultak 95 százaléka már voksolt.

A szavazóhelyiségek délben zárnak, és az első tájékoztató részeredmények már kora délutánra várhatók. Az utolsó felmérések szerint a svájciak többsége - munkahelyek elvesztésétől félve - el fogja utasítani a szakszervezetek követelését, az óránként 22 frankos minimálbért 42 órás munkahétre. Ez lenne a legmagasabb órabér a világon.

A kezdeményezés ellen fellépett a jobboldal, az agrárium, a parlament és a kormány is. A lakosság egy jelentős része attól tart, hogy a minimálbér ilyen "világbajnoki" szintje növelné a munkanélküliséget, ami csaknem ismeretlen dolog Svájcban (áprilisban a munkanélküliségi ráta 3,2 százalékos volt).

A 22 svéd harci gép vásárlása körüli feszült várakozás viszont fokozódott az utóbbi hetekben. Az utolsó felmérések azt mutatták, hogy a Gripenekre mondott nemnek - a baloldali pártok és a zöldek támogatta kezdeményezésnek - többsége volt, de veszített előnyéből.

A kormány és a parlament elavultnak ítélte a svájci fegyveres erők repülőgépeinek egy részét, ezért döntött "22, Gripen típusú korszerű harci gép" megvásárlása mellett. Az ellenző szerint a számla túlságosan súlyos, Svájcot baráti országok veszik körül, és a gép - amelynek megrendelt E változata még csak papíron létezik - nem elég jó teljesítményű, később pedig még mindig lehet tanulmányozni egy másik rendelés lehetőségét.

Van még egy harmadik kezdeményezés is, amelyre a svájciak bizonyára igent mondanak vasárnap: az, hogy a gyermekek vagy függő helyzetben lévő személyek elleni nemi visszaélés miatt elítélteket egész életükre fosszák meg a gyermekekkel vagy függő helyzetű személyekkel kapcsolatos szakmai vagy jótékonysági tevékenységtől.

Svájcban a népszavazási kezdeményezések elfogadásához a lakosság és a kantonok többségének beleegyezése kell.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×