eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kishantos - Együtt-PM: az érintett felek tartsák tiszteletben a bíróság döntését!

Az Együtt-PM felszólítja az érintett feleket, hogy tartsák tiszteletben Székesfehérvári Törvényszék Kishantos ügyében döntését, és ne végezzenek olyan tevékenységet az érintett területen, mely visszafordíthatatlanul befolyásolja a kishantosi földek állapotát - írta Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Székesfehérvári Járásbíróság három, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ellen kezdeményezett birtokvédelmi perben kezdte meg a tárgyalást pénteken, ezek közül kettőnél elsőfokú ítéletet hozott, elutasította az új haszonbérlők keresetét.

Szabó Rebeka közleményében felidézte, hogy a Párbeszéd Magyarországért (PM) csütörtökön szólította fel a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA), hogy azonnal vonja vissza a biztonsági őröket, akiket azért vezényeltek a kishantosi földekre, hogy a korábbi bérlők ne használhassák a földeket. Közismert, hogy nemrég a kiírt, de vitatott földpályázat új nyertesei - a folyamatban lévő jogvitát figyelmen kívül hagyva - beszántatták a kishantosi földeket, ezzel tönkretéve az ott folyó ökológiai gazdálkodást.

A Párbeszéd Magyarországért már korábban is felvette, hogy ez kimeríti a hűtlen kezelés tényállását s ez - mint írta - a friss bírósági döntés fényében még inkább valószínűnek látszik.

Székesfehérvári Törvényszéken zajló három birtokvédelmi perben első fokon kettő esetben Kishantos javára döntött a bíróság, a harmadik esetben pedig halasztást rendelt el - emelte ki Szabó Rebeka. A bíróság kimondta, hogy jelenleg egyedül a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) és az egykori bérlő (Kishantos) között áll fenn jogviszony. Ez azt jelenti, hogy az új szereplők közül senki "nem lehet birtokon belül", ezért nincs és nem is lehet joga bármilyen tevékenységet végezni a területen - írta közleményében a független országgyűlési képviselő.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 15 évvel ezelőtt. A kishantosi biogazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga 2013. októberben lejárt. A földterület jövőbeni hasznosítására a magyar állam képviseletében a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) meghirdette a területeket, a pályázaton a Kft. is elindult, de nem nyert.

November 4-én a kishantosi földek két hivatalos átadás-átvételi procedúrája közül csak az egyik történhetett meg, miután a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. tulajdonosai megtagadták az állami földek hivatalos átadását az NFA képviselőinek. Az NFA ennek ellenére átadta az érintett földterületeket az új bérlőknek.

Április 12-én az állami földpályázaton nyertes új bérlők elkezdték beszántani a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által ősszel és tavasszal elvetett növényeket. A Kft. illetékesei feljelentést tettek a rendőrségen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×