eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nyezaviszimaja Gazeta: A Jobboldali Szektor ellenőrzi a Dnyeszteren túli területtel határos térséget

A Jobboldali Szektor ellenőrzi a Moldovai Köztársaságtól elszakadni akaró Dnyeszteren túli területtel határos ukrán térséget - írta a térségben kialakult állapotokról a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap pénteki számában.

A független újságnak Szergej Cseban, a szakadár Dnyeszteren túli terület parlamenti alelnöke arról számolt be, hogy az ukrán önvédelmi egységek a Moldovai Köztársasággal és az Oroszországhoz csatlakozni akaró Dnyeszteren túli területtel is határos délnyugat-ukrajnai Vinnicja megye területén homokzsákokból akadályokat építenek és árkokat ásnak. A dél-ukrajnai Odesszától a Dnyeszteren túli területre vezető utakat a Jobboldali Szektor emberei tartják ellenőrzésük alatt.

Megállítják az arra haladó gépkocsikat, miközben az ukrán rendőrség a távolból figyeli az eseményeket. A Vinnicja megyével határos Dnyeszteren túli területeken élők egyelőre akadály nélkül juthatnak be Ukrajna területére, de ott azt híresztelik, hogy a május 25-re tervezett ukrán elnökválasztást követően a Dnyeszteren túli területet blokád alá veszik. Attól kezdve sem az áruk, sem az emberek nem juthatnak át a határon.

Jurij Muntjan moldovai parlamenti képviselő szerint a szakadár terület határán provokáció készül Oroszország ellen, amennyiben Moszkva megpróbálná megvédeni "az övéit". Mint mondta, Szergej Lavrovnak azt a nyilatkozatát, miszerint Moszkva ugyanúgy védelmet nyújthat "az övéinek", mint Dél-Oszétiában tette, Chisinauban úgy értelmezték, hogy az orosz külügyminiszter a Moldovai Köztársaságtól végleg elszakadni akaró Dnyeszteren túli területre gondolt. Arra, ahol 200 ezer orosz állampolgár él, és a lakosság többi része is Oroszországhoz húz. Moszkva pedig minden ellenük irányuló erőszakra reagálhat. Muntjan szerint Kijevben is ezért erősítik meg a határ menti vidékek védelmét. A moldovai politikus hozzátette, amennyiben sor kerül a provokációra, a felelősség ugyanúgy terheli majd az Európai Uniót, amely a Moldovai Köztársaság és Ukrajna határának ezt a szakaszát ellenőrzése alatt tartja.

A Nyezaviszimaja Gazeta az Ukrinform ukrán állami hírügynökség jelentésére hivatkozva közölte, hogy Vinnicja megye vezetése 388 ezer ukrán hrivnyát (mintegy 7,6 millió forint) különített el a határ megerősítésére és védelmi célokra.

Az ukrán önvédelmi egységek megjelenése a határoknál a Moldova és a Dnyeszter-mente vezetését egyaránt aggasztotta, és csak olaj volt a tűzre Traian Basescu román államfő kijelentése, miszerint a moldovai lakosság csak akkor tud szembeszállni Moszkvával, ha a május 12. és 25. közötti népszámláláson románnak nyilvánítják magukat. Az utolsó moldovai népszámlálásnál a lakosság mindössze 2 százaléka vallotta magát románnak - jegyezte meg a független orosz napilap cikkírója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×