eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma

MNB: május 31-ig fizethetik vissza a bankok a jogsértő díjemelésekkel elvont pénzeket

A pénzügyi szervezeteknek az eredetileg előírt április 30. helyett - a felmerülő problémák elhárításáig, a feladatok elvégzéséig, de - legkésőbb május 31-ig kell visszafizetniük a fogyasztóktól jogszerűtlen díj- és költségemelésekkel elvont összegeket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: több pénzügyi szolgáltató már megkezdte a jogsértő banki díjemelésekkel elvont pénzek visszatérítését.

Az MNB több szervezet megkeresése alapján döntött a határidő meghosszabbításáról az érintett fogyasztói kör, valamint a díjakra és költségekre vonatkozó tranzakciók pontos számítások alapján történő azonosítása érdekében.

A jegybank becslése szerint a határozatokkal érintett pénzügyi szolgáltatóknak több százezer fogyasztó számára összesen tízmilliárd forintos nagyságrendű összeget kell majd visszautalnia.

Az MNB emlékeztet arra, hogy ezen jogsértések miatt március 13-án közzétett határozataiban hozott intézkedést a jegybank, amely a legtöbb szolgáltatónál nemcsak bírságot szabott ki, de elrendelte a visszafizetési kötelezettséget is. Az ennek kapcsán érintett fogyasztói kör és konkrét tranzakciók azonosítása, s ez alapján a visszafizetés lebonyolítása a hitelintézetek feladata.

Az MNB eddigi és további intézkedései során is maximálisan kihasználja a jogszabályokban biztosított fogyasztóvédelmi eszközöket, és minden esetben a feltárt jogsértésnek megfelelő - a korábbi évekhez képest gyakorta súlyosabb bírságokat is tartalmazó - szankciót alkalmaz.

A döntés nem érinti azokat a pénzügyi szervezeteket - a korábban visszafizetés teljesítésére kötelezett 33 pénzügyi szolgáltató mintegy negyedét -, amelyek bíróságon támadták meg a jegybanki határozatot, és valamennyien egyúttal kérték a törvényszéken a határozat teljesítésének felfüggesztését is. Esetükben a bíróság dönt a visszafizetés felfüggesztésének elutasításáról, vagy elrendeléséről.

A jegybank felkészült a perekre, meg van győződve arról, hogy - a fogyasztókat és a piac egészének biztonságos működését védő - határozatai ki fogják állni a bírósági eljárások próbáját is, s álláspontját következetesen képviseli majd a taláros testület előtt is - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×