eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

EP-választás - Nyolc nyilvántartásba vett lista

Nyolc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság a május 25-i európai parlamenti választásra, ennyi lista szerepel majd a szavazólapon.

Az NVB pénteki ülésén nyilvántartásba vette A Haza Nem Eladó Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Seres Mária Szövetségesei listáját. Már korábban megtette ezt az MSZP, a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) listájával, így összesen nyolc lista szerepel majd a szavazólapon.

Nem volt meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása a Modern Magyarország Mozgalomnak, az Új Magyarország Pártnak és a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek, így ezen listák nyilvántartásba vételét az NVB visszautasította.

Alisták bejelentésére kedden 16 óráig volt lehetőség, az NVB-nek pedig három nap állt rendelkezésére az ajánlások érvényességének ellenőrzésére és a lista nyilvántartásba vétele ügyében a döntésre.

A most nyilvántartásba vett listák közül a Haza Nem Eladó Mozgalom listáján 27 név van (a listát Kásler Árpád vezeti), az LMP listáján 17 név szerepel (a listát Meszerics Tamás vezeti), a Seres Mária Szövetségesei listáján 36 jelölt szerepel (a listát Tóth Tamás Mihály vezeti).

A jelöltek sorrendjét a párt határozta meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni vagy levenni róla. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről - helyére a listán soron következő lép.

Az NVB kedden kisorsolta a listák szavazólapi sorrendjét is, a listák a következő sorrendben fognak szerepelni a szavazólapon: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Jobbik, Lehet Más a Politika, Együtt-PM, Demokratikus Koalíció.

A szavazólapon szerepel majd a jelölőszervezet (több esetén jelölőszervezetek) neve, rövidített neve, emblémája, és a lista első öt jelöltjének a neve.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×