eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ennyivel nőtt márciusban a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapok piacán márciusban is folytatódott a vagyon gyarapodása, az alapok vagyona 79 milliárd forinttal - 1,6 százalékkal - nőtt, s a hónap végére 4955 milliárd forintot ért el.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) szerdán közölt összesítése szerint alapvetően az új befektetések növelték a vagyont, márciusban összesen 70 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok kismértékben járultak hozzá a vagyongyarapodáshoz. A legtöbb friss pénz az abszolút hozamú alapokba érkezett márciusban.

Az összvagyon 65,6 százalékát adó nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapokban kezelt vagyon összességében 1,1 százalékkal nőtt márciusban.

A pénzpiaci alapok vagyona 0,1 százalékkal csökkent, mivel a befektetők a nagyobb hozamot keresik a jelenlegi piaci környezetben. A dollárövezeti likviditási alapok kivételével kisebb tőkekiáramlás volt tapasztalható az összes alkategóriában.

A kötvényalapok továbbra is igen népszerűek. Az utóbbi hónapokban főleg a rövid futamidejű kötvényalapokat keresik a befektetők, így volt ez márciusban is. A tőkebeáramlás 16,5 milliárd forintot tett ki, a harmadik legnagyobb volt márciusban, és döntően a rövid kötvényeknek köszönhető. A vagyon 2,2 százalékkal gyarapodott.

A magyar tőzsdeindex a világpiaci trendekkel szemben csökkent az elmúlt hónapban. A részvényalapokból 3 milliárdnyi tőke távozott, amin némileg tovább rontottak a hozamok, összességében a részvényalapok vagyona 1,7 százalékkal csökkent.

A tőkevédett alapokba 1,4 milliárdnyi tőke áramlott be, a hozamokkal együtt ez mindössze 0,7 százalékos növekedést eredményezett.

Az abszolút hozamú alapok esetében a tőkebeáramlás 31 milliárdot tett ki, ez volt a legnagyobb érték márciusban. A vagyon a hozamokkal együtt 5,2 százalékkal gyarapodott, ami a második legmagasabb növekedés. A kategória 607 milliárd forinton zárt, ami azt jelenti, hogy az első negyedévben már 115 milliárd forint a vagyongyarapodás.

Az ingatlanalapok a korábbi év nagy nyertesei mögött helyezkednek most el mind a vagyongyarapodást, mind a tőkebeáramlást tekintve. A tőkebeáramlás 12,6 milliárdot tett ki, amin némileg még a hozamok is javítottak, így a tőkebeáramlás és a hozam együttesen 3,1 százalékkal növelte a vagyont.

A vegyes alapokba is jelentős mértékű, 17,2 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a második legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 5,3 százalékkal növekedett.

Az árupiaci alapokból 150 milliónyi tőke távozott. A hozamok ezt nem tudták ellensúlyozni, így a nettó eszközérték 1,2 százalékkal csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb, 6,6 milliárdos tőkekiáramlás volt tapasztalható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×