eur:
389.02
usd:
362.26
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Simon-ügy: nemzetbiztonsági bizottsági vizsgálatot kezdeményez a Fidesz - lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, hogy nemzetbiztonsági bizottsági vizsgálatot kezdeményez a Fidesz Simon Gábor ügyével kapcsolatban. A napi.hu összeállításában több magyarországi multinacionális céget kérdezett meg az Európai Bizottság korrupciós jelentéséről.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy nemzetbiztonsági bizottsági vizsgálatot kezdeményez a Fidesz annak tisztázására, hogy Simon Gábor miként nyilatkozhatott valótlanul a vagyonáról C típusú titkosszolgálati átvilágításain. Időközben egyesítették a volt politikus ügyével azt az eljárást, amelynek gyanúsítottjai a vélhetőleg Simonnak afrikai útlevelet is intéző Welsz Tamás és barátnője.

A napi.hu összeállításában több magyarországi multinacionális céget kérdezett meg az Európai Bizottság korrupciós jelentéséről. A portál szerint a magyarok 89 százaléka kiterjedtnek tartja a korrupciót Magyarországon. A magyar cégek 81 százaléka állítja, hogy a kivételezés és a korrupció a gátja a fejlődésnek. A portál kiemeli, hogy a különböző engedélyek beszerzése közben is lehet találkozni

Az Index összeállításában arról lehet olvasni, hogy a KSH animált formában tette közzé a magyar társadalom nemek és életkori szerinti megoszlásának archív és jelenlegi adatait, valamint a következő évtizedekre vonatkozó becsléseit. Az 1870-től 2060-ig bemutatott idősoron az látszik: a korfa látványosan tolódik az egyre idősebbek felé, míg a korfa alja a gyerekvállalási kedv hanyatlásával 1976-tól kezdve folyamatosan szűkül.

Már két gyanúsítottja van annak az államtitokként kezelt nyomozásnak, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség a Gyurcsány-kormány idején romák sérelmére elkövetett gyilkosság sorozathoz kapcsolódó cselekményeket vizsgál - értesült a Magyar Nemzet. Nagy Andreának, a főügyészség szóvivőjének a közlése szerint az újabb terheltet a február elején kihallgatott társához hasonlóan hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsították meg. Az augusztusban indult nyomozás részleteiről a szóvivő nem kívánt tájékoztatni.

A Népszabadság egyik cikkében értékeli a kormány kultúrpolitikáját. A lap cikksorozatában kiemeli, hogy Már az is árulkodó, hogy a területet irányító minisztérium nevében nem szerepel a kultúra szó. A lap szerint a kormány két eszközzel gyakorolja az irányítást: intézményeit, projektjeit a hűséges lakájok "jutalomfalatkáinak" használja: hadd játsszanak, ha kedvük van hozzá.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy Kína délkeleti részén öt, eddig ismeretlen, apró, négyszemű páncélos pókfajra találtak rá a kutatók egy barlangban, írja a Pensoft. A Kínai Tudományos Akadémia munkatársainak új felfedezés azért érdekes, mert a barlanglakó, sötétséghez szokott pókfajoknak nincs egyetlen szeme sem, míg a páncélozott pókfélék családjába tartozó egyedek négy szemmel rendelkeznek.

A napi.hu arról közöl cikket, hogy megérte maradni tavaly is a magánnyugdíjpénztárakban: dinamikusan emelkedett a vagyon értéke, ráadásul teljesítményük az utóbbi évtizedben is jóval meghaladta az inflációt. Összességében a többség 7-8 százalékos átlaghozamot produkált. Az MNB korábbi közlése szerint a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknak 2013 végén 62,4 ezer tagjuk volt, szemben az egy évvel korábbi 69,1 ezres létszámmal. A friss adatok alapján viszont az öt működő pénztárnál az összvagyon 2013. december 31-én csupán 164,4 milliárd forintra rúgott.

A Pénzcentrum összeállításából az derül ki, hogy milyen banki tranzakciókat lehet interneten intézni. Egy közelmúltban publikált kutatás szerint a legtöbb felhasználó online pénzügyi tranzakciókra is használja a gépét. Egyre több bank vezette be az elmúlt években a kényelmesebb és gyorsabb, online módon történő számlanyitást. Ugyanakkor azt kell látni, hogy a többi elektronikus banki szolgáltatáshoz képest ez a lehetőség még igencsak gyerekcipőben jár: egy kivételtől eltekintve az internetes számlanyitási folyamatot csak elkezdeni tudjuk a pénzintézetek honlapjain, és végül mindenképpen fiókba kell majd fáradnunk.

Portfólió arról közöl cikket, hogy sorra követik el az öngyilkosságokat a pénzügyi szektorban, idén már több mint 10 halálesetet regisztráltak. Az érintettek között olyan neves intézmények találhatók, mint a JP Morgan, ahol csak az idén három halálesetet regisztráltak. Ez persze nem az első alkalom, hogy a pénzügyi szektor az öngyilkosságoktól hangos, 2009 elején, rögtön a pénzügyi válság kirobbanását követően a milliárdos Adolf Merckle vetett véget életének, amikor egy vonat elé feküdt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×