eur:
388.01
usd:
359.9
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Nem jutott be az EBESZ-csoport a Krímbe

Több alkalommal is visszafordították a Krím félszigetre tartó nemzetközi ellenőrzőcsoportot, amely ukrán felkérésre a területen található laktanyák fegyverzetét vizsgálná. A misszió magyar vezetője az InfoRádióban kijelentette: ez nem egy EBESZ-misszió.

Ács Gábor elmondta: a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény, az úgynevezett Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet bármely tagországban látogatást tehet, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kap információt. Most Ukrajna hívta meg a Bécsi Dokumentumot aláíró államokat egy megfigyelő feladatra. Erre az országok önállóan jelentkeztek, illetve utasították vissza a felkérést.

Magyar részről Hende Csaba honvédelmi miniszter döntött úgy, hogy Magyarország részt vesz a misszióban és két főt delegált a csoportba.

A Bécsi Dokumentum politikai kötelezettségvállalást jelent a résztvevő államok számára. A XVIII. paragrafus alapján hívta meg Ukrajna a résztvevő államokat azzal a céllal, hogy próbálják meg tisztázni az ő aggodalmaikat, egy meg nem nevezett katonai tevékenységgel kapcsolatban, a feladat helyszíneként a Krím-félszigetet jelölték meg - magyarázta az InfoRádióban a Krím félszigetre tartó nemzetközi ellenőrzőcsoport magyar vezetője.

Ács Gábor arról számolt be: miután összegyűlt a csoport, megpróbáltak bejutni a Krím-félszigetre, az út során ellenőrzési pontokon kellett volna áthaladniuk, amelyeket ismeretlen szervezethez tartozó fegyveresek "üzemeltettek". Ezek megtagadták a misszió tagjaitól a bejutást a félszigetre. A fegyveresek arra hivatkozva akadályozták meg a csoport átengedését, hogy a félszigeten nem tudják a biztonságukat garantálni, de azzal is indokoltak, hogy nem rendelkeznek felsőbb utasítással - a Magyarország által el nem ismert, mostani krími kormánytól -, amely alapján be tudnák engedni a katonákat - tette hozzá az alezredes.

Ács Gábor az útjukat álló fegyveresekről azt mondta, három-négy fajta egyenruhát viseltek, tudni lehet néhányukról, hogy az ukrán belügyi szervezetnek a Berkut-nak a volt tagjai, voltak, akik tatár nemzetiségűnek tűntek, a többiek hovatartozásáról nincs információjuk.

A tényfeltáró csoport magyar vezetőjének tájékoztatása szerint, feladatuk, hogy meggyőződjenek azoknak a híreknek a valóságtartalmáról, amelyek megjelentek a különböző sajtóorgánumokban, illetve a konfliktushelyzet tisztázása. A tapasztalatokról pedig a végén jelentést készítenének, ez nem előírás, hanem egy lehetőség - tette hozzá Ács Gábor.

Hosszas próbálkozás ellenére pénteken sem jutottak be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Ukrajnába küldött nemzetközi megfigyelői a Krím félsziget belsejébe. A nemzetközi csoport vezetője, Ács Gábor az MTI-nek elmondta: visszatérnek táborukba, Herszonba.

Moszkva ugyanakkor bírálta a szervezetet, amiért megfigyelői nem várták meg a hivatalos meghívást. A közlemény szerint, a megfigyelők az EBESZ alapelvét, a konszenzust megkerülve próbáltak bejutni a Krímbe, figyelmen kívül hagyva Oroszország véleményét és ajánlását, meg sem várva a krími hivatalos hatóságok meghívását.

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő pénteken azt közölte: Ukrajna kész tárgyalni az orosz kormánnyal, de ehhez Moszkvának ki kell vonnia csapatait, és be kell tartania az általa aláírt megállapodásokat. Kijelentette: "Ukrajna soha nem lesz Oroszország alárendeltje".

Az ukrán határőrség szerint ugyanakkor a kivonulás helyett Oroszország megduplázta erőit a Krím félszigeten.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×